Pentru a evita problemele cu care s-au confruntat în anii trecuţi, când au fost luaţi prin surprindere de sosirea bruscă a iernii, reprezentanţii Secţiei Prahova a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) au început, încă înainte de căderea primilor fulgi de nea, operaţiunea de montare a parazăpezilor de-a lungul sectoarelor de drum naţional cu riscul cel mai crescut de blocare a traficului rutier.

Astfel, potrivit precizărilor directorului Secţiei Prahova a CNADNR, Ionel Ciobanu, până în momentul de faţă au fost deja montaţi 12.000 metri liniari de parazăpezi (gard din plastic), iar acţiunea continuă. „Conform planului operativ, aceste garduri au fost montate de-a lungul porţiunilor de drum unde, în anii trecuţi, circulaţia autovehiculelor a fost serios perturbată de zăpada adusă pe carosabil de rafalele de vânt. Mă refer aici la zonele Albeşti Paleologu – Ciorani, Vălenii de Munte- Cheia, Bărcăneşti – Potigrafu şi supermarketul Metro – Câmpina. Pe porţiunile cu riscul cel mai mare de înzăpezire, am montat chiar câte două rânduri de parazăpezi”, a adăugat interlocutorul nostru.
Conform planului operativ, Secţia Prahova trebuie să monteze, în total, 20.000 de metri liniari de parazăpezi, pentru a evita, în totalitate, riscul blocării circulaţiei pe drumurile naţionale din judeţ, din cauza zăpezii viscolite. Chiar dacă există în stoc acea diferenţă de 8.000 de metri liniari de gard, conducerea societăţii amintite nu-l poate monta, deocamdată, pentru simplul motiv că terenurile pe care urmează a fi amplasat aparţin unor persoane private. Drept urmare, reprezentanţii Secţiei Prahova a CNADNR au înştiinţat conducerea Prefecturii pentru ca, la rându-i, să-i determine pe primarii localităţilor vizate să le dea „undă verde” pentru instalarea parazăpezilor cu pricina.
Reamintim că, până acum câţiva ani, aceste garduri cu rol de parazăpezi erau confecţionate din metal, deci foarte tentante pentru hoţi! În consecinţă, autorităţile au găsit de cuviinţă să înlocuiască metalul cu plasticul, dar chiar şi aşa furturile n-au dispărut în totalitate. Ce va fi în această iarnă, rămâne de văzut!
D. CONSTANTIN