Conform hărţilor de zgomot elaborate deja de către CNADNR, pentru drumurile naţionale care au un trafic mai mare de şase milioane de automobile anual, DN1 – inclusiv pe raza judeţului Prahova, respectiv până la Sinaia – este cel mai zgomotos dintre arterele principale cu circulaţie intensă luate în calcul la nivelul specificat de tranzit al maşinilor, poluarea fonică ajunge şi, în unele locuri chiar depăşeşte pragul de 70 de decibeli, limita admisă de normele europene.
Conform directivelor europene, hărţile de zgomot trebuie actualizate la fiecare cinci ani, şi completate cu noi tronsoane de drum. Mai mult, începând cu anul trecut, este obligatorie realizarea hărţilor de zgomot şi pentru sectoarele de drum cu un trafic mai mare sau egal cu trei milioane de treceri de vehicule anual.
Începând de ieri şi până la sfârşitul acestei luni, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a lansat o altă etapă de elaborare a hărţilor de zgomot şi va centraliza, în urma unei consultări publice, opiniile venite din partea populaţiei, dar şi a autorităţilor publice locale, în legătură cu elaborarea planurilor de reducere a poluării fonice în localităţile străbătute de drumuri naţionale intens circulate. Astfel, locuitorii din oraşele sau comunele străbătute de drumuri naţionale care au un trafic anual de minimum 3.000.000 de treceri de autovehicule îşi pot spune opiniile în legătură cu modul în care îi afectează zgomotul produs de traficul rutier intens.

Detalii, în ediţia de mâine a ziarului Prahova.