La mijlocul săptămânii trecute, poliţiştii de la investigaţii criminale – Biroul Urmăriri din cadrul IPJ Prahova au prins mai mulţi indivizi al căror loc nu era în liberate, ci la puşcărie. Astfel, o patrulă câmpineană a prins un individ căutat pentru că era cercetat în trei dosare penale privind furturi comise în municipiul Câmpina. Suspectul a fost reţinut, urmând să răspundă în faţa judecătorilor. Riscă – pentru comiterea a trei infracţiuni de furt în formă continuată – o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare !
De asemenea, oamenii legii din Ploieşti au imobilizat doi bărbaţi pe numele cărora Tribunalul Prahova a emis, deja, mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, aceştia fiind condamnaţi la 4 ani şi 6 luni, respectiv 4 ani. Cei doi au fost încarceraţi, fiind acuzaţi de proxenetism, în anul 2002 ei racolând în ţară mai multe tinere, pe care le-au dus în Germania şi Spania, unde au fost forţate să se prostitueze. Tot la mijlocul aceleiaşi săptămâni, poliţiştii ploieşteni au prins un alt şmecher pe numele căruia Judecătoria Ploieşti emisese mandat de executare a pedepsei, având de executat 4 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie.
În fapt, săptămânal, aproximativ 100 de persoane – urmărite sau dispărute – sunt prinse de către poliţişti în baza cooperării interpoliţieneşti prin intermediul Biroului Sirene, acestea figurând, iniţial, în “arhiva” poliţiei – la rubrica “ „Persoane urmărite, persoane dispărute”. De exemplu, în evidenţele Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova figurează, în prezent, 83 de persoane căutate de oamenii legii – din totalul celor 2.267, câte se înregistrau la nivelul întregii ţări. Cele mai multe sunt urmărite şi condamnate pentru săvârşirea unor infracţiuni, în cazul altora instanţa nu s-a pronunţat, încă, dar sunt urmărite penal.
Ploieştiul se regăseşte pe primul loc în ceea ce priveşte numărul celor căutaţi de către oamenii legii, cu 83 de persoane. Gama infracţiunilor comise se întinde de la furturi, până la tâlhării sau jafuri.
Oraşul deţine recordul şi în ceea ce priveşte una dintre cele mai vechi dispariţii, un bărbat fiind luat de apele Dâmbului în vara anului 2006. Tot în acelaşi pârâu se pare că şi-a găsit sfârşitul şi un minor de trei ani, din Berceni. Potrivit ultimelor date despre acesta, minorul a plecat cu unchiul lui la adunat de fier vechi şi a adormit pe unul dintre maluri. După câteva zile de la dispariţie, în zona Corlăteşti ar fi fost văzut plutind pe apă.
Alte persoane urmărite sunt din celelalte localităţi ale judeţului, infracţiunile comise fiind cele prevăzute în Codul Penal. De asemenea, la nivel naţional, 35 de copii sunt daţi dispăruţi fie de acasă, fie din centrele de plasament. Interesant este că, în majoritate, aceştia sunt fete cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani !
De asemenea, şi… maşinile dispar ! Potrivit datelor Poliţiei Române, în prezent, câteva mii de autovehicule – fiind incluse aici şi multe autoturisme Dacia – sunt reclamate ca fiind furate.
(F.T.)