Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a ameninţat cu un “dezastru nuclear” în peninsula coreeană în contextul izbucnirii unui nou război în regiune şi a avertizat Washingtonul că Statele Unite nu vor fi în siguranţă în caz de conflict. “Dacă izbucneşte din nou războiul (în peninsulă), acesta va provoca un dezastru nuclear masiv iar Statele Unite nu vor fi niciodată în siguranţă”, a declarat Kim Jong-Un într-un mesaj difuzat de televiziunea naţională cu ocazia trecerii în noul an.
“Ne confruntăm cu o situaţie în care cel mai mic incident militar accidental poate duce la un război total”, a avertizat liderul nord-coreean.
Potrivit mai multor analişti şi oficiali militari sud-coreeni, regimul de la Phenian şi-ar putea pune în pratică ameninţările militare la începutul acestui an în încercarea de a consolida pe plan intern autoritatea lui Kim Jong-Un. Coreea de Sud, principala ţintă a ameninţărilor nord-coreene, a reacţionat prin intermediul ministrul Apărării Kim Kwan – Jin, oficialul declarând că armata sud-coreeana “trebuie să răspundă fără milă tuturor provocărilor duşmanului”.
Kim Jong – Un a menţionat în discurs şi execuţia unchiului său, Jang Song-Thaek, unul dintre cei mai influenţi lideri ai regimului, pe care l-a calificat drept “gunoi”.
“Partidul nostru a luat măsuri decisive anul trecut pentru a elimina elementele putrede din sânul său”, şi-a justificat Kim Jong-Un acţiunile, criticând actele “anti-partid, anti-revoluţionare “. Această “epurare a contribuit foarte mult la întărirea unităţii partidului şi a revoluţiei”, a adăugat liderul de la Phenian.
Este pentru prima oară când liderul nord-coreean îl critică public pe unchiul său, arestat şi executat în decembrie, în decurs de câteva zile, sub acuzaţiile de trădare şi corupţie.
Coreea de Nord, o ţară comunistă condusă de peste 60 de ani cu o mână de fier de către dinastia Kim, recurge adesea la declaraţii de război, însă înlăturarea lui Jang Song-Thaek şi a apropiaţilor săi a îngrijorat Statele Unite şi Coreea Sud. Unii analişti cred că aceste acţiuni ar putea fi un semn al diviziunilor din cadrul elitei de la Phenian, însă ele evidenţiază o preluarea totală a puterii de către tânărul Kim Jong-Un, în vârstă de treizeci ani.
Peninsula Coreeană a cunoscut o stare aparentă de calm în ultimele luni, după un an foarte greu, marcat de câteva lansări de rachete, considerate de către occidentali teste ale unor rachete balistice, şi de un test nuclear care i-a adus Phenianului noi sancţiuni în Consiliul de Securitate al ONU. Cu toate acestea, Kim Jong-Un pare decis să continue programul nuclear al ţării, în pofida sancţiunilor, iar Washingtonul şi Seulul spun că liderul nord-coreean îşi propune să doteze ţara cu arme nucleare.
Observaţiile prin satelit sugerează că Coreea de Nord şi-a intensificat recent eforturile de a reactiva principalului său complex nuclear.
Phenianul dispune acum de suficient material fisionabil – în special plutoniu – pentru a face între şase şi zece bombe nucleare, susţin experţii.