Bugetul pentru pensii va creşte cu aproximativ 30% în următorii 6 ani. Potrivit Guvernului, în 2020 statul va aloca 9,2 la sută din produsul intern brut pentru plata pensiilor, condiţia fiind ca România să îşi menţină creşterea economică, iar PIB-ul să fie mai mare.

În momentul de faţă bugetul pentru pensii este de 52 miliarde lei, însă dacă va continua creşterea economică, de 2% pe an, până în 2020 suma alocată pensionarilor va fi mult mai mare, pentru că bugetul alocat din PIB se calculează ca procent.

Potrivit România TV, din 2020, Executivul a planificat să dea ca procent 9,2%, astfel că faţă de 52 de miliarde de lei, cât avem acum, în 2020 statul va plăti la pensii 68 miliarde lei, creşterea fiind de aproximativ 30 la sută.

Condiţiile luate în calcul pentru mărire se referă la numărul de angajaţi, dacă acesta creşte sau scade, însă şi dacă pensiile vor fi în creştere – şi nu neapărat aşa cum prevede legea, cu rata inflaţiei şi 50% din creşeterea reală a salariului mediu brut pe economie.