Săptămâna trecută, conducerea Camerei de Conturi Prahova (entitate aflată în subordinea Curţii de Conturi a României) a dat publicităţii Raportul de control din anul trecut privind activitatea unor unităţi administrativ-teritoriale pe anul 2012. Concret, au fost supuse verificării 85 de instituţii, între care 49 de ordonatori principali de credite, o regie autonomă de interes local şi cinci societăţi comerciale.

Din verificările asupra conturilor anuale de execuţie încheiate la 31 decembrie 2012 la cele 49 de entităţi supuse auditului până la data de 31 octombrie 2013, au rezultat venituri suplimentare totale neevidenţiate estimate la 47.051.000 lei, inclusiv penalizările de întârziere, precum şi prejudicii totale aduse bugetului statului în valoare de 11.659.000 lei. Totodată, inspectorii Camerei de Conturi Prahova au constatat şi abateri financiar-contabile, precum şi cazuri de nerespectare a principiilor de eficienţă în utilizarea fondurilor publice şi în administrarea patrimoniului public şi privat al statului, cuantificate la un nivel estimat de 266.451.000 lei. Potrivit raportului Camerei de Conturi Prahova, cele mai consistente abateri estimate în domeniul financiar-contabil au fost constatate la primăriile Târgşorul Vechi (37.146.000 lei), Cosminele (18.297.000 lei), Buşteni (8.892.000 lei), Drajna (8.029.000 lei), Comarnic (7.534.000 lei).
Întrebat de ce în cazul tuturor acestor cifre reprezentând cuantumul abaterilor constatate se foloseşte cuvântul „estimat”, directorul Camerei de Conturi Prahova, Nicolae Balalia, ne-a precizat: „Întrucât valorile menţionate se referă numai la ce au verificat, efectiv, inspectorii noştri, într-un domeniu sau altul. Restul verificării cade în sarcina conducerii instituţiei auditate care, ulterior, ne prezintă documente justificative.
Dacă în timpul acţiunii de audit financiar, prejudiciul estimat nu este recuperat, prin decizie a Camerei de Conturi Prahova se stabileşte un termen prin care conducerea entităţii controlate este obligată să dispună măsuri pentru stabilirea exactă a întinderii prejudiciului. În cazul în care această măsură nu este adusă la îndeplinire, atunci sesizăm organele de urmărire penală, această faptă fiind sancţionabilă cu înschisoarea de la şase luni la trei ani”. Sigur, orice instituţie controlată are, dacă doreşte, dreptul să conteste concluziile controlului.
„În anul anterior, circa 30 la sută dintre controale au fost, ulterior, contestate, însă niciuna nu a fost admisă de către instanţă. Cele mai multe dintre contestaţii au vizat tăierile de sporuri salariale, căci asta i-a durut cel mai mult pe primari”, a adăugat interlocutorul nostru.

D. CONSTANTIN