Astăzi, pe pârtia din Centrul Olimpic Sanki, va debuta proba feminină de bob, la care România este reprezentată de echipajul de la CSO Sinaia, format din Maria Adela Constantin (pilot) şi Andreea Grecu.
Tinerele sportive pregătite de antrenorul Paul Neagu se află în faţa celei mai importante competiţii din carieră de până acum. În ultimii doi ani, Maria (22 ani) şi Andreea (20 ani) au realizat un progres însemnat, în sezonul acesta reuşind de patru ori să se claseze între primele şase locuri în Cupa Europeană, două locuri 18 în Cupa Mondială, iar la Campionatul Mondial de junioare au încheiat pe poziţia a cincea.
În plus, Andreea Grecu are în palmares şi un loc şase la Jocurile Olimpice pentru Tineret, din 2012, când a participat alături de sora mai mică a Mariei, Ana Andreea Constantin, o altă tânără talentată a clubului prahovean, condus de directorul Liviu Turea.
Înainte de startul la Jocurile Olimpice, Maria Constantin ne-a răspuns la câteva întrebări, în cadrul unui interviu pe care-l prezentăm în cele ce urmează.

– Ai obţinut prima ta calificare la Jocurile Olimpice. Cum te simţi în această postură şi ce reprezintă pentru tine?
– Nu pot descrie în cuvinte cum mă simt. Entuziasmată, fericită. Râd şi îmi vine să sar în sus fără motiv. Acest lucru reprezintă visul meu din copilărie. Urmăream cu sufletul la gură fiecare Olimipadă şi îmi închipuiam cum ar fi să fiu acolo şi, poate, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.
– Care este obiectivul pentru Jocurile Olimpice de la Soci şi ce îţi doreşti cel mai mult de la evoluţia ta?
– Îmi doresc să reuşesc o evoluţie cât mai bună alături de împingătoarea şi prietena mea Andreea Grecu, să avem 4 coborâri excelente, după care să putem spune că am facut tot ceea ce am putut mai bine, am avut un start bun şi am pilotat 110%.
– Ai avut un sezon foarte bun în Cupa Europeană. Povesteşte puţin despre cum a fost acest sezon şi care au fost cele mai frumoase momente.
– Într-adevăr, a fost un sezon mai bun decât cel trecut, dar nu atât de bun încât să reuşesc o calificare fără emoţii la Soci. La fiecare concurs au lipsit câteva sutimi pentru o clasare mai bună, dar nu pot decât să învăţ din acest sezon, în care am reuşit, totuşi, să mă clasez de patru ori între primele şase locuri.
Cel mai frumos a fost momentul în care eram la antrenamentele oficiale pentru Mondialele de juniori, în Winterberg, împreună cu antrenorul nostru, Paul Neagu, şi a sunat telefonul ca să ne anunţe oficial că suntem calificate la Soci. Mulţumesc lui Dumnezeu pentru şansa oferită şi sper ca sezonul următor să continuăm progresul din ultimii 2 ani.
– Bobul este un sport frumos, dar dificil şi periculos, coborând pe pârtii la viteze de peste 100 km/h. Iar în România sunt foarte puţine fete care practică acest sport. Ce te-a făcut pe tine să te îndrepţi către această disciplină sportivă, cum au văzut părinţii şi prietenii tăi această alegere şi ar fi interesant de aflat dacă ai mai practicat alt sport înainte?
– Pot spune că am fost trimisă la bob de antrenorul meu de la atletism Răzvan Stănescu. La 18 ani, vroiam să mă las de sport, iar domnul profesor mi-a spus „de ce nu încerci la bob?”. M-am dus, iar prin Ene Marius, antrenorul de la CSO Sinaia de skeleton, am ajuns la domnul Paul Neagu, care acum ne este, mie şi Andreei, mai mult decât un antrenor, un adevărat părinte.
Mama a fost întotdeauna alături de mine, iar sora mea este şi ea pilot de bob, ocupând, în 2012, locul 6 la Jocurile Olimpice de tineret, iar anul acesta la Mondialele de juniori a sosit pe locul 6. Iar prietenii sunt alături de mine şi sunt cei mai înfocaţi suporteri ai mei, întrebându-mă mereu „când te vom vedea şi în România la TV, nu doar pe internet?”.
– Cum ai trăit prima coborâre pe pârtie şi unde a avut loc?
– Prima coborâre a fost la Innsbruck, la şcoala de bob, în anul 2011. Era la startul pentru juniori, dar inima mea era deja jos la sosire. După prima cursă am ştiut că mi se potriveşte şi că trebuie să lupt mai departe.
– Ce simţi şi la ce te gândeşti înainte şi în timpul cursei?
– La început, singurul meu gând era să nu mă răstorn. Acum mă simt concentrată şi, totodată, relaxată şi mă gândesc doar la plăcerea de a aluneca cu bobul la peste 130 km/h.
– Care este sistemul vostru de pregătire şi care crezi că sunt atuurile tale ca pilot?
– Pregătirea noastră se împarte în pregătire fizică, pentru îmbunătăţirea timpului de start, şi coborâri de antrenament pe gheaţă, esenţiale pentru pregătirea pilotului. Startul cu bobul nu necesită doar viteză şi forţă foarte bine dezvoltate, pe care le antrenăm pe stadion şi în sala de haltere, ci şi o tehnică specifică, pe care o exersăm în special vara, pe câteva piste de starturi existente în ţară.
Ca pilot sunt o persoană calmă, cu stăpânire de sine. Încerc să învăţ cât mai mult din orice situaţie şi de la fiecare antrenor de pârtie şi să împletesc cu modul meu de a pilota bobul. Liniile mele pe partie şi principiile de pilotaj, desigur, sunt învăţate de la Paul Neagu, linii pe care încercăm constant să le îmbunătăţim.
– Cât de mult contează în bob materialul de concurs şi care sunt diferenţele dintre ceea ce aveţi voi la dispoziţie şi celelalte echipaje din fruntea clasamentelor?
– Din păcate, materialul contează foarte mult. Avem câteva seturi de patine competitive, dar la capitolul boburi ar trebui îmbunătaţiri. Însă, nu avem bugetul celor din Germania (FES, centru propriu de cercetare), SUA (BMW, boburi cu aerodinamică dezvoltată şi testată pe fiecare echipaj) sau Canada şi Olanda, care au boburi Eurotech.
– Ce crezi că ar trebui să se întâmple în România pentru a se ajunge la un nivel apropiat de topul mondial?
– Materialul contează enorm, iar într-un sport atât de scump, în care o simplă coborâre de antrenament costă, în medie, 50 euro, lipsa sponsorizărilor îşi spune cuvântul. La nivel mondial fiecare echipă are cel puţin câte cinci sponsori prin care se asigură nu doar pregătirea piloţilor, ci şi boburi performante. În acest sezon olimpic, cea mai mare parte a echipajelor calificate s-au prezentat la startul sezonului cu boburi noi.
– În afara antrenamentelor şi a concursurilor, ce îţi place să faci mai mult?
– Când prind o oră liberă, cel mai bine mă relaxez citind o carte bună sau în bazinul de înot.

Prima manşă a concursului de bob feminin de la Soci va începe de la ora 17:15 (ora României), iar Maria Constantin şi Andreea Grecu vor fi al 16-lea echipaj de la start. Manşele finale vor avea loc mâine, cu începere de la ora 18:15.
Petre APOSTOL