Petrolul a investit în ultimul an peste 150.000 de euro în aparatură de ultimă generație, achiziționând și sistemul GPSports, folosit pentru evaluarea cu precizie a parametrilor fizici ai jucătorilor. Sistemul este implementat la antrenamente și jocuri și de către marile cluburi europene, printre care Chelsea, Liverpool, Barcelona, Real Madrid, Ajax sau FC Porto.
În perioada competițională, dar mai ales în stagiile de pregătire, cum au fost cele din Antalya, stafful tehnic al Petrolului știe în permanență cum se prezintă fiecare fotbalist din punct de vedere fizic. Și asta datorită sistemului GPSports, dispozitiv ce arată cu exactitate kilometrii alergați, viteza și ritmul cardiac al jucătorilor din timpul antrenamentelor sau al meciurilor. În valoare de peste 70.000 de euro, sistemul este unul inovator, însă foarte puține formații din Liga I și-l permit să-l achiționeze din cauza prețului ridicat. Pentru a putea fi monitorizați, jucătorii poartă o vestă specială, iar la spate, de dimensiunile și forma unui telefon mobil, li se fixează dispozitivul GPSports.
Cel care se ocupă cu interpretarea și centralizarea tuturor datelor este Nacho Martinez, unul dintre preparatorii fizici ai Petrolului. ”Acest sistem revoluționar ne ajută să vedem exact cum se pregătesc fotbaliștii. Știm cât a alergat unul sau altul la antrenamente sau meciuri, ce viteză a avut și care a fost ritmul cardiac. De regulă, la ședințele de pregătire jucătorii noștri parcurg, în medie, 6-7 kilometri, iar la meciuri distanța oscilează între 9 și 12 kilometri, în funcție de cât joacă fiecare”, a explicat Nacho. Pe lângă GPSports, Petrolul a investit și în alte aparate de ultimă generație, aproape la fel de costisitoare, pentru forță și recuperarea fotbaliștilor accidentați. Din ultima categorie face parte și aparatul pentru terapie crioultrasunete, în valoare de 15.000 de euro, care are la baza sinergia a doua tehnici terapeutice: crioterapia (terapia cu frig-gheață) și terapia cu ultrasunete, prima reducând temperatura în locul aplicării celei de-a doua, iar ambele au efecte benefice.
Teixeira și Marinescu au fost la control
Însoțiți de doctorul Claudiu Stamatescu, cei doi mijlocași ai galben-albaștrilor au efectuat în această dimineață un control medical la o clinică din Antalya pentru a vedea cu exactitate natura accidentărilor. Filipe Teixeira a suferit o miozită cauzată de efort, și nu a putut fi folosit în ultimele două jocuri amicale, în timp ce Laurențiu Marinescu, din același motiv, s-a ales cu o entezită abdominală. În funcție de rezultatul controlului, antrenorul Cosmin Contra va afla când îi va putea reintegra în programul de pregătire al echipei. Asta în timp ce Juan Albin și Walter Fernandez sunt aproape refăcuți, iar în cel mai scurt timp se vor putea antrena alături de ceilalți coechipieri.

fcpetrolul.ro