Cei patru goalkeeperi ai echipei sunt deciși ca Petrolul să încheie actualul sezon având cele mai puține goluri primite, după ce în tur Peterson Pecanha a fost învins doar de 11 ori.
Petrolul deține cea mai bună defensivă din Liga I la jumătatea campionatului, acest fapt datorându-se simbiozei dintre apărare și portarul brazilian, integralistul din poarta galben-albaștrilor. Însă forma excelentă a lui Pecanha are la bază concurența creată de ceilalți 3 goalkeeperi, Mircea Bornescu, Valincius Povilas și Iuliu Oprea, dar și antrenamentele, pe cât de istovitoare pe atât de benefice, impuse de antrenorul Cătălin Grigore. În cele două cantonamente din Antalya, tehnicianul care se ocupă de instruirea portarilor a diversificat în permanență metodele de pregătire, încercând și o scurtă caracterizare a celor 4 elevi ai săi. Concluzia lui Grigore este, însă, una singură: ”Petrolul are cei mai buni portari din Liga I!”
despre Peterson Pecanha: ”S-ar antrena și noaptea! Se pregătește cu o plăcere nebună și nu face nicio diferență între un simplu antrenament și un meci oficial. De multe ori îmi spune că mai bine se antrenează până la epuizare, iar la meciuri să șomeze, decât invers. Intră în teren doar dacă știe că este pregătit sută la sută, nu face niciun compromis. Are reflexe cu rar am văzut la un portar în România și un joc de picior excelent, echivalent cu cel al multor jucători de câmp. Are un ușor avantaj față de ceilalți pentru că a fost integralist în tur, dar depinde doar de el dacă va rămâne titular și de acum înainte.”
despre Mircea Bornescu: ”La multe dintre echipe, rezerva se plafonează știind că are șanse mici să joace în fața titularului, dar Mircea se antrenează exemplar și a dovedit că ne putem baza pe el în orice moment. A apărat în cupă și nu s-a văzut nicio clipă că are mai puține meciuri în picioare, din contră, a dat siguranță echipei și asta e tot ce contează. Este cel care îl ține în priză pe Pecanha, fiind conștient că are parte de o concurență loilă, dar acerbă. Din acest punct de vedere, Mircea are un rol esențial și știe că oricând se poate apela la el.”
despre Valincius Povilas: ”A revenit după o accidentare la umăr, în ultimele două luni s-a chinuit foarte mult. S-a recuperat, acum e bine, dar știu cât a muncit în sala de forță pentru a prinde măcar jumătate din acest al doilea cantonament. Nu mai simte nicio durere, face antrenamente cot la cot cu ceilalți, si încearcă să revină repede la o formă cât mai bună. Povi știe că va veni și rândul lui, se pregătește serios și își așteaptă momentul. E un băiat de caracter, dornic să învețe la fiecare antrenament și asta nu poate decât să mă bucure.”
despre Iuliu Oprea: ”Are niște calități formidabile pentru un portar de nici 19 ani. Discut foarte mult cu el și îi explic că totul depinde doar de el. Dacă vrea să ajungă sus, atunci trebuie să muncească foarte, foarte mult. E la vârsta când se formează, iar deprinderile de acum sunt foarte importante. Nu fac nicio diferență între el și ceilalți, pentru mine toți sunt egali, așa că trebuie să se pregătească la fel de bine. Nu-l menajez niciun moment, deși este mezinul grupului, ba chiar îi cer să facă mai mult decât restul. Are în față un viitor promițător, eu sunt aici să-l ajut, însă totul e în mâinile lui.”
Mai multe imagini cu antrenamentele portarilor Petrolului puteți vedea pe FCP TV aici.
Rivalitate mare la miuțe
Cele mai multe dintre antrenamentele lupilor se încheie cu partide de fotbal pe durata a câte trei minute, disputate pe teren redus. Împărțiți în echipe de 4 sau 5 fotbaliști, după caz, găzarii se luptă pentru a ”rămâne la masă”, iar meciurile aduc excuții spectaculoase și dezvoltă rivalități nebănuite. La antrenamentul de ieri dimineață, a câștigat echipa compusă din antrenorul Contra, Povilas, Guilherme și Zicu, ultimul autorul golului decisiv în finală. Cei 4 n-au ratat ocazia de a imortaliza momentul victoriei, nescăpând, însă, de apostrofările echipelor adverse.
Albin și Fernandez au ieșit pe teren
Accidentați în ultima perioadă și obligați să se pregătească doar în sala de forță, cei doi mijlocași au efectuat ieri un antrenament pe gazon, sub comanda preparatorului fizic Nacho Martinez. Albin și Fernandez au făcut serii de alergări, dar au și lucrat cu mingea, fiind supuși unor circuite de îndemânare și tehnică. Contra speră ca ambii să se refacă în cel mai scurt timp și să prindă câteva antrenamente cu echipa până la finele celui de-al doilea stagiu de la Belek.
După-amiază petrecută la mall
Antrenorul Cosmin Contra le-a dat liber elevilor săi ieri după-amiază, iar mulți dintre ei au decis să meargă la cumpărături în cel mai mare mall din Antalya. Petroliștii au profitat din plin de reducerile existente mai ales la ghetele de fotbal și și-au achiziționat chiar și câte două perechi. Însă grosul cumpărăturilor a fost compus din jucării pentru copii și suveniruri pentru familii și prieteni. Cei rămași la hotel s-au odihnit, după care s-au relaxat la saună, piscină și masaj.

fcpetrolul.ro