Medicii atrag atenţia că tot mai mulţi tineri români se confruntă cu degradarea timpurie a creierului. Totuşi, studiile au arătat că femeile îmbătrânesc cerebral mai greu decât bărbaţii.
Simptome de ameţeală, de vomă, treziri foarte dese noaptea din somn, cu stări de frică, acestea sunt doar câteva dintre simptomele îmbătrânirii cerebrale precoce.

Potrivit România TV, care citează surse medicale, boala se instalează fără să ne dăm seama, iar uneori este diagnosticată abia după 10 -15 ani.

„Nu înseamnă că ne dereglăm mintal. Înseamnă că cortexul nostru încearcă din timp. Încearcă să managerieze acest lucru. El încearcă să ne dea semne, noi nu ştim cum să le interpretăm. Acestea se transformă în simptomatologie reală de boală, într-un timp, atunci când organismul nostru nu mai are puterea să mai lupte cu stresorii”, a declarat prof. dr. Luiza Spiru, pentru România TV.
Practica arată că tot mai mulţi tineri se confruntă cu această problemă. Medicii au avut şi cazuri în care un pacient de 29 de ani, avea creierul unui bătrân de 80 de ani. Şi dacă vârsta diferă, grijile sunt aceleaşi: rate de plătit, nu au destui bani pentru copii sau teama că-şi pierd locul de muncă.

„Primele semne ar fi insomniile, tulburările de nutriţie. Alimentaţia devine o problemă. Unii mănâncă prea puţin. Nevoia de dulce, nevoia exagerată de dulce, în special, seara, după o zi epuizantă. Tulburările de digestie, de tranzit intestinal”, mai avertizează Luiza Spiru.

Studiile au arătat că femeile îmbătrânesc cerebral mai greu decât bărbaţii. Explicaţia ar fi că ele sunt mai puternice mental şi învăţate de mici cu responsabilităţile.