• Societatea a rămas, de la 1 aprilie, cu numai două direcţii

De la începutul lunii aprilie, în legătură sau nu cu solicitarea venită din partea ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, referitoare la demiterea a două persoane cu funcţii de conducere din cadrul Conpet SA, organigrama acestei companii a fost modificată.

Astfel, potrivit unui raport curent elaborat de conducerea companiei Conpet, noua structură organizatorică va cuprinde un număr maxim de 1.836 de posturi (n.n. – faţă de 1.950, în structura actuală) modificările cele mai importante vizând reducerea de posturi de directori. „Cele mai importante modificări ale structurii organizatorice sunt desfiinţarea postului de director general adjunct, desfiinţarea, ca entităţi organizatorice, a Direcţiei Operare şi a Direcţiei Mentenanţă şi a posturilor respective de director, înfiinţarea unei noi direcţii, cu denumirea „Direcţia Producţie-Investiţii-Mentenanţă” şi înfiinţarea postului de director al acestei direcţii, noua entitate organizatorică urmând a se afla în subordinea directă a directorului general şi preluând toate atribuţiile direcţiilor desfiinţate (Direcţia Operare şi Direcţia Mentenanţă), deci inclusiv atribuţiile de coordonare a entităţilor organizatorice care erau în subordinea acestora”, se arată în documentul menţionat. Practic, după implementarea noii organigrame, Conpet va rămâne cu două direcţii, respectiv Direcţia Financiară şi Direcţia Producţie-Investiţii-Mentenanţă (care va fi condusă de Gheorghe Ionescu, fostul şef al Direcţiei Mentenanţă).
Luni, 31 martie, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, i-a cerut actualului director general al SC Conpet SA, Liviu Ilaşi, să pregătească formele legale pentru demiterea a trei şefi din cadrul Conpet, după ce la nivel central au fost primite sesizări referitoare la modul în care s-au realizat achiziţiile publice în cadrul acestei companii.
Cei vizaţi erau Narcis Florin Stoica, director general adjunct (al cărui post a dispărut din organigramă), Nicolae Dobromir, directorul Direcţiei de Operare (post acum desfiinţat) şi Vasile Crişan, şeful Serviciului de Achiziţii şi Logistică din cadrul Conpet.
Potrivit unui comunicat de presă al Departamentului pentru Energie, deficienţele semnalate în sistemul de achiziţii publice al Conpet vizează în special „achiziţionarea serviciilor de transport pe calea ferată, contract cu o valoare de peste 10 milioane de euro”. Aceeaşi sursă precizează şi că „încercările de favorizare a anumitor agenţi economici au început la jumătatea anului 2013”, perioadă în care Guvernul României dăduse deja publicităţii sinteza unui raport privitor la achiziţiile făcute de Conpet, în care se făceau referiri, printre altele, la cheltuieli de protocol de peste un milion de RON. Potrivit documentului făcut public în vara anului 2013, „SC Conpet SA Ploieşti a achiziţionat, în perioada 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2012, băuturi alcoolice în valoare de peste 180.000 de lei, parfumuri de lux de peste 80.000 de lei, dar şi ceasuri de mână pentru care s-au cheltuit peste 44.000 de lei, toate înregistrate drept produse de protocol”.
Venitul anual al şefului Direcţiei de Operare, Nicolae Dobromir, era, potrivit propriei declaraţii de avere, de 180.266 de lei, adică, în medie, 15.000 de lei lunar!
Violeta STOICA