ANAF a lansat, luni, platforma online pe site-ul propriu prin care persoanele fizice pot solicita, în urma înregistrării şi autentificării cu username şi parolă, informaţii precum situaţia obligaţiilor de plată, nivelul CAS declarat de angajator şi decizia de impunere, răspunsul venind tot electronic.
Platforma, denumită „Spaţiul virtual privat”, este dedicată deocamdată persoanelor fizice, în cadrul unui proiect pilot pentru Bucureşti şi Ilfov, iar datele pot fi consultate 24 din 24 de ore.
„În 2015 intenţionăm să extindem proiectul în toată ţara, iar după ce-l extindem se vor adăuga în Spaţiul virtual privat şi alte informaţii, precum decizii de impunere pentru plăţi anticipate şi pentru alte accesorii, somaţii şi titluri executorii. De asemenea, tot în 2015 vrem să extindem programul şi către persoanele juridice, care se vor putea loga cu username şi parolă”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, la lansarea platformei, la care a participat şi premierul Victor Ponta.
Ministrul a arătat că, în prezent, firmele îşi pot verifica situaţia fiscală doar dacă deţin un certificat digital de semnătură, care se obţine contra cost.
Bugetul pentru acest program pilot a fost zero, potrivit ministrului, la care a lucrat o echipă mixtă a ANAF şi MFP, însă pentru extinderea la nivel naţional este nevoie de o infrastructură de servere.
„Suntem în discuţie cu Banca Mondială pentru ca serverele pe care trebuie să le trimită pentru modernizarea ANAF să vină în timp util pentru acest program”, a precizat Petrescu.
Persoanele fizice pot efectua solicitările online, după ce s-au autentificat în sistem, iar răspunsurile sunt primite tot în cadrul aplicaţiei, într-o secţiune de mesaje, cu documentele cerute ataşate.
Premierul Victor Ponta a spus, la rândul său, că schimbarea cea mai importantă pe care şi-o doreşte la Ministerul Finanţelor ar fi ca angajaţii instituţiei să găsescă soluţii prin care ‘oamenii cinstiţi’ să nu aibă parte de ‘un adevărat calvar’ atunci când vor să-şi plătească taxele.
‘Avem obiceiul să vorbim numai despre partea negativă: cum combatem evaziunea fiscală, cum strângem, cum controlăm? Or, cred că cea mai importantă schimbare pe care vreau să o vad la Ministerul de Finanţe este aceea de a ne concentra întâi pe partea pozitivă: cum facem ca oamenii cinstiţi, firmele corecte, să nu aibă un adevărat calvar atunci când vor să îşi plătească taxele? Că ne luptăm foarte mult cu cei care nu vor să îşi plătească taxele, dar îi uităm pe cei mai mulţi şi cei buni şi corecţi, care vor să şi le plătească şi care intră într-un lanţ birocratic care, e adevărat, s-a redus în ultima perioadă, dar care se poate reduce mult mai mult, pur şi simplu, apelând la tehnologie şi apelând la spaţiul online’, a spus Ponta.
Prim-ministrul a insistat asupra faptului că sistemul bugetar fiscal are ‘mare nevoie de reformă’ şi a afirmat că a dorit să participe la lansarea proiectului pentru a vedea dacă acesta funcţionează.
‘Am vrut să particip la această lansare (…) în primul rând pentru a mă convinge că funcţionează, în al doilea rând pentru că am o anumită strategie în ceea ce priveşte sistemele mari, vorbesc de sistemele instituţionale, şi sistemul bugetar fiscal este un sistem care are mare nevoie de reformă. Uneori, când mă supăr pe Ministerul de Finanţe spun că-i cel mai nereformat minister dintre ministerele noastre şi doamna ministru se supără şi ea şi vrea să-mi arate că totuşi se poate chiar şi la Ministerul de Finanţe să schimbăm lucruri şi să le aducem în secolul XXI’, a mai declarat prim-ministrul Victor Ponta
ANAF pune poprire asiguratorie pe conturile clienţilor agenţiei Mediafax
Obligaţiile de plată trimise de ANAF sunt valabile pentru ultima zi a lunii anterioare interogării, iar deciziile de impunere se pot primi dacă sunt emise după data punerii în funcţiune a sistemului.
Pentru angajaţii care au venituri doar din contracte individuale de muncă nu se emit decizii de impunere, astfel că pentru înregistrarea în spaţiul virtual identificarea lor trebuie făcută direct la ghişeul ANAF.
Totodată, ANAF va pune la dispoziţia contribuabilului serviciul „Buletinul informativ fiscal”, inclusiv în perioada de aplicare a proiectului pilot, care va include informaţii publice cu caracter fiscal, precum calendarul obligaţiilor fiscale, noutăţi legislative, ghiduri fiscale, campanii derulate şi comunicate de presă.