Executivul doreşte lansarea programului „Prima maşină”

De luna viitoare, Guvernul intenţionează lansarea programului „Prima maşină”, prin care îşi propune să sprijine achiziţia de autoturisme noi, cu credite bancare garantate de stat, de către persoanele cu venituri reduse, care nu vor maşini scumpe, de lux. Garanţia statului va acoperi maximum 50 la sută din valoarea creditului, diferenţa fiind reprezentată de autoturismul achiziţionat. Guvernul estimează că proiectul va genera vânzarea a circa 20.000 de maşini, anual. „În primul rând, dorim să sprijinim achiziţia de maşini noi de către tineri prin credite bancare garantate de stat. În al doilea rând, vrem să stimulăm achiziţia de maşini noi mai sigure şi mai puţin poluante şi, în al treilea rând, încercăm să dezvoltăm cât mai mult producţia locală de autoturisme cu multiple efecte pe industria orizontală”, a declarat Constantin Niţă, ministrul Economiei. În 2013, din 10 maşini cumpărate de români, nouă au fost second-hand.

180.000 de firme au cifra de afaceri „zero”

„Din 734.000 de firme, circa 180.000 au cifra de afaceri zero, deci eu m-aş aştepta ca Ministerul Finanţelor să scape de ele. Ce fel de firmă este asta, cu cifră de afaceri zero? Apoi, dintre cele 454.000 de firme active, 380.000 au cifra de afaceri sub un milion de lei, iar 1.200 de companii fac peste 50 la sută din cifra de afaceri a României. Acestea sunt problemele cu care noi ne confruntăm, încercând să avem un dialog cu autorităţile pentru a le rezolva”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Cristian Pârvan – secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România. Acesta a mai spus că Direcţia Antifraudă controlează în special firmele mici şi foarte mici, cu doi-trei angajaţi, evitând firmele mari şi multinaţionalele, în timp ce în restul statelor UE se întâmplă tocmai invers.

A crescut cererea de preparate la caserolă

Proprietarul companiei Cris-Tim, Radu Timiş, a declarat presei că, în comparaţie cu anul trecut, au crescut cu circa 10 la sută vânzările la produsele gata preparate (ready meal), precum fasolea bătută, salata de vinete, aripioarele picante, puiul shanghai sau pieptul de pui la caserolă. „Cu un magazin în apropiere, din ce în ce mai mulţi corporatişti renunţă la masa de prânz la restaurant şi cumpără produse gata preparate, la caserolă. Aceste produse sunt mai ieftine decât masa la restaurant, iar oamenii fac economie. Se poate ajunge în acest fel ca o persoană să mănânce un prânz cu 10-15 lei”, a declarat Radu Timiş.
Această piaţă a crescut semnificativ, în ultima vreme, şi pentru faptul că, potrivit specialiştilor, din ce în ce mai multe gospodine au devenit mai pragmatice, adică decât să piardă timpul în bucătărie, gătind, preferă să cumpere produse gata preparate.