Ana M.

Duminică, de la ora 18.00, va fi sărbătorit hramul Bisericii romano-catolice ”Cristos Rege” din Ploieşti, iar cu acest prilej va fi marcată împlinirea a 75 de ani de la sfinţirea bisericii şi a 150 de ani de la sfinţirea primului lăcaş de cult catolic din oraş. La eveniment vor participa arhiepiscopul Ioan Robu, preoţi din Bucureşti şi din judeţul Prahova, precum şi numeroşi prahoveni. „Va fi oficiată o slujbă de mulţumire pentru că Domnul ne-a dat această biserică, ne vom ruga pentru ctitorii acesteia şi pentru comunitatea noastră, având speranţa că şi în viitor acest lăcaş de cult va fi centrul vieţii spirituale a credincioşilor din Ploieşti şi din împrejurimi”, ne-a precizat preotul Iosif Imbrişcă. În cadrul Sfintei Liturghii oficiate pe 23 noiembrie, Corul „Sancta Cecilia” va interpreta lucrările: Missa Brevis KV 65 şi Ave Verum Corpus de Wolfgang Amadeus Mozart, Locus Iste de Anton Bruckner.
Prima biserică romano-catolică din municipiul reşedinţă de judeţ a fost ridicată pe locul pe care se află cea actuală, din strada Ştefan cel Mare, şi a fost sfinţită în anul 1864, când, potrivit istoricilor, comunitatea din Ploieşti era formată din 800 de persoane de rit catolic. Numărul lor a crescut, de-a lungul timpului, ajungând să depăşească, în localitate, 2.200 de persoane, în anul 1934. Pentru că era avariată şi devenise neîncăpătoare, biserica a fost demolată.
Biserica actuală a fost construită datorită strădaniei părintelui Iuliu Dwucet, ajutat de inginerul Stanislav Starke. Aceasta a fost sfinţită pe 26 aprilie 1939 de către arhiepiscopul Alexandru Cisar, în cinstea lui Cristos Rege. Lăcaşul de cult actual – având o înălţime de 31 de metri şi o lăţime de 16 metri – este realizat după planurile arhitectului Romano de Simon, antreprenor fiind Giacomo Chiapolini. Clădirea este realizată în stil romanic târziu, cu elemente gotice, cu o cupolă amplă de nouă metri, susţinută de structuri de rezistenţă din beton armat, având şi o clopotniţă de 25 de metri înălţime. În interior există şase altare de lemn din stejar masiv. De la vechea biserică sunt păstrate o icoană închinată Maicii Domnului şi orga construită în Austria, ce datează din anul 1915. În anul 1911 a fost înfiinţat corul bisericii, intitulat „Sancta Cecilia”, iar tradiţia acestuia se păstrează până astăzi.