F.T.

Intrarea în vigoare a noilor Coduri și a altor acte normative a determinat Ministerul Justiției să ia în calcul suplimentarea numărului de judecători și de grefieri la instanțele judecătorești din țară.
Astfel, potrivit unui proiect de act normativ al instituției, se preconizează ca, în acest an, schemele de personal ale instanțelor să fie suplimentate cu 150 de posturi de judecător și 250 de grefieri, urmând ca, în cursul anului viitor, acestea să crească, de asemenea, cu 114 posturi de judecător și 154 de grefieri.
Cifrele avansate sunt urmarea unui studiu realizat de către Ministerul Justiţiei, pornindu-se de la schemele actuale ale instanţelor judecătoreşti, suplimentarea fiind motivată și în contextul în care schemele de personal ale instanţelor au rămas aproape neschimbate din anul 2006, iar volumul de muncă a crescut sistematic, de la an la an.
Conform aceluiași proiect, în paralel cu alocarea de noi posturi finanțate, se impune și îmbunătățirea infrastructurii judecătorești prin asigurarea unui număr suficient de săli (de şedinţă şi, în principal, de consiliu), care să permită, în cadrul fiecărei instanţe, organizarea, în condiţii optime, a etapei cercetării judecătoreşti. De asemenea, spațiile adecvate pentru birouri şi personalul auxiliar, precum și pentru depozitarea arhivei reprezintă o altă prioritate a Ministerului Justiției.
În acest context, și instanțele din Prahova sunt vizate de proiectul de suplimenatare a numărului de posturi, numai că, după cum ne-au precizat reprezentanții Curții de Apel Ploiești, până în prezent, nu se știe care va fi numărul de judecători cu care ar urma să fie mărite schemele.
De asemenea, o problemă majoră o reprezintă însăși infrastructura, cel puțin trei instanțe din județ – Judecătoria Ploiești, Tribunalul Prahova și Curtea de Apel – derulându-și activitatea în spații improprii. Totodată, instanțele amintite sunt și cele mai importante din punctul de vedere al volumului de activitate, însă nu au nici măcar actualele scheme de judecători complete.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentCalificare in ceata
Articolul următorInfomedica