* Vinul fiert are o istorie veche şi aromează, în fiecare an, perioada Sărbătorilor. În Anglia victoriană, aşa-numitul „mulled wine” se prepară – ca şi acum – cu vin dulce şi tare de Porto sau cu vinuri provenite din Bordeaux, Franţa. Condimentele erau fierte în apă pentru a se extrage aromele, apoi se adaugă zahăr şi vin, şi totul se lasă din nou pe foc. Prin tradiţie, vinul fiert „glogg” din Suedia se serveşte împreună cu biscuiţi cu ghimbir, iar în Norvegia cu budincă de orez. Atât în Germania, ca şi în Alsacia franceză, „Gluhwein” se prepară fie cu vin roşu fie cu vin alb. Uneori, în amestecul final se adaugă rom. În Turcia, în vinul aromat se adaugă citrice. Vinul aromat a traversat chiar şi oceanul: în sud-estul Braziliei, se face din vin roşu, cachaca (distilat de trestie de zahăr fermentată) şi condimente. Amestecul rezultat se serveşte în sezonul de iarnă din American de Sud – adică în luna iunie, notează clickpentrufemei.ro.

* Mai e puţin până la Revelion. Se anunţă o noapte incendiară, cu foc de artificii, chef, mâncare, dar şi multă şampanie şi băuturi tari. De aceea specialiştii recomandă să bem cu cap şi, mai ales, cu măsură! Cea mai importantă regulă este să nu se bea pe stomacul gol. În caz contrar, dacă se bea fără să fi mâncat ceva înainte, alcoolul va fi rapid metabolizat, ajunge instant în sânge şi se urcă la cap.