Forța de luptă a NATO (ISAF) și-a coborât drapelul ieri, marcând retragerea sa definitivă din Afganistan, unde insurecția talibanilor nu slăbește după 13 ani de intervenție militară a Alianței Nord-Atlantice, a comentat France Presse. Comandantul ISAF, generalul american John Campbell, a făcut un bilanț pozitiv al acțiunilor militare ale NATO în această țară. „Împreună, noi i-am ridicat pe afgani deasupra tenebrelor și a disperării și le-am dat speranță pentru viitor”, a spus el.
Deși drapelul ISAF a fost coborât ieri la Kabul, talibanii nu au depus armele. „Cei 13 ani ai misiunii americane și ai NATO au fost un eșec absolut în Afganistan. Ceremonia de astăzi (n.n. – ieri) marchează eșecul lor”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al insurgenților, Zabihullah Mujahid. El a repetat condițiile puse de talibani pentru orice negociere a păcii. „Nu vom avea convorbiri de pace în prezența trupelor NATO în Afganistan”, a spus acesta.
Forțele de securitate afgane, cu un efectiv de 350.000 de oameni, vor asigura de acum singure securitatea țării în fața talibanilor, care au guvernat-o între anii 1996 și 2001. Ele vor fi ajutate de o misiune a NATO, codificată „Sprijin hotărât”, cu un efectiv de 12.500 de persoane, care vor continua să consilieze și să antreneze militarii afgani.
Violențele recente, în special la Kabul, au subliniat imposibilitatea forței internaționale de a pune capăt insurecției talibanilor.
Potrivit Națiunilor Unite, numărul victimelor civile a crescut cu 19% în 2014, cu 3.188 de morți înregistrați la sfârșitul lunii noiembrie.
Dacă, până la sfârșitul anului 2015, trupele americane în Afganistan își vor diminua efectivele la jumătate, spre sfârșitul anului 2016 nu va mai rămâne decât o forță redusă pentru a proteja ambasada SUA la Kabul.
SUA vor continua, totuși, să furnizeze sprijin aerian afganilor și vor putea interveni direct în cazul unui avans rapid al talibanilor.