„Melodia care reprezintă România la Eurovision este iubită de public”

Ana Maxim

Pe 19 mai, melodia “De la capăt” a formaţiei Voltaj va reprezenta România în prima semifinală a Concursului Eurovision de la Viena, iar dacă va fi votată de public, aceasta va putea fi auzită şi în finala din 23 mai. Preşedintele juriului Selecţiei Naţionale Eurovision, compozitorul şi dirijorul Viorel Gavrilă, susţine că melodia “are har” şi poate impresiona publicul din străinătate. România mizează pe o piesă interesantă, uşor de reţinut, şi cu un mesaj emoţionant – acela că mii de copii rămaşi acasă singuri visează la un nou început alături de părinţii lor, aflaţi la muncă în străinătate.
Anul acesta, în finala Selecţiei Naţionale Eurovision au intrat 12 melodii dintre cele 97 acceptate la preselecţie, printre cele mai importante criterii de jurizare fiind calitatea pieselor şi originalitatea lor. “Aş încadra valoarea pieselor intrate în finala de anul acesta de la Eurovision de la bună spre foarte bună. O ediţie foarte bună este cea în care aproape jumătate dintre melodii sunt bine construite şi şansa ca melodia câştigătoare să ocupe una din primele trei poziţii, la nivel internaţional, este bună. Noi, în general, greşim pentru că ne gândim, atunci când trimitem o piesă la Eurovision: <>. Trebuie să mergem cu o piesă valoroasă, care să spună ceva, care să fie cântată foarte bine şi vedem după aceea cât este de potrivită. Este posibil să surprindem în mod plăcut cu o asemenea piesă şi chiar să câştigăm Eurovisionul. Ce s-ar fi întâmplat dacă finlandezii gândeau că acea melodie rock, ciudată comparativ cu celelalte din concurs, nu este de Eurovision ?
(Trupa rock finlandeză Lordi a câştigat Concursul Eurovision, în 2006, cu piesa <> –
n. red.) Nu au gândit aşa, au mizat pe acel produs care a prins “, ne-a precizat Viorel Gavrilă. Compozitorul consideră că multe dintre cele 12 melodii care au intrat în Selecţia Naţională au fost mai bune decât multe piese câştigătoare din Europa. În ceea ce priveşte melodia “De la capăt”, a celor de la Voltaj, care va reprezenta România la concursul de la Viena, aceasta are toate atuurile necesare pentru a impresiona ascultătorii din Europa şi de a ocupa un loc bun în finala internaţională a concursului, din 23 mai, susţine interlocutorul nostru. “Există piese cu har care nu trebuie decât puţin <<împinse>> de solist şi devin imediat hituri şi piese care –oricât s-ar chinui solistul să le pună în valoare – nu reuşesc să atragă publicul. Consider că solistul Călin Goia a ajuns la maturitatea artistică, din punct de vedere al interpretării, şi reuşeşte să pună în valoare o temă generoasă, impresionantă pentru publicul din România, şi care e foarte posibil să fie impresionantă şi pentru străini. Mai mult ca sigur, jumătate din piesă va fi cântată în limba engleză, astfel încât să înţeleagă şi publicul din alte ţări despre ce este vorba. Piesa are o construcţie foarte frumoasă, are un refren uşor de reţinut.
La Gala Premiilor Radio, desfăşurată recent, s-au prezentat producţiile muzicale pe anul trecut, iar în competiţia pentru cea mai bună melodie a anului piesa <> a ocupat un loc fruntaş. Deci este iubită de public. Asta înseamnă o piesă cu har, care îţi intră la suflet”, ne-a mai precizat interlocutorul nostru. Viorel Gavrilă este adeptul interpretării în limba română a pieselor, însă în România, unii producători impun artiştilor să cânte în limba engleză, iar “acest cântat în limba engleză este mai mult un gest de snobism. Sunt de acord ca Voltaj să cânte şi în limba engleză pentru ca mesajul să fie cunoscut şi de străini, dar în România nu ştiu dacă jumătate dintre ascultători sunt vorbitori de limba engleză”, susţine Viorel Gavrilă.