Recitaluri la un flaut din aur, susţinute în Sinaia şi Câmpina

În perioada 22 aprilie – 1 Mai 2015, flautistul Matei Ioachimescu revine pe scenele din România într-un turneu ce va cuprinde nouă oraşe, două fiind din Prahova. Muzicianul va concerta alături de violistul transilvan Sándor Antal şi de harpista slovenă Tina Žerdin. Matei Ioachimescu le propune de această dată melomanilor o formulă inedită, pe muzica unor compozitori precum Claude Debussy, Johann Sebastian Bach, Astor Piazzolla sau Béla Bartók. Muzicienii vor fi însoţiţi în acest turneu, în premieră românească, de o harpă de concert. Pe 26 aprilie, artiştii vor susţine un recital la Sinaia, în Sala „Baccara“ a Casino-ului, iar pe 27 aprilie – la Casa de Cultură „Geo Bogza” de la Câmpina. Numit în anul 2013 „Ambasador al integrării“ de Ministerul de Externe al Austriei, flautistul Matei Ioachimescu este unul dintre cei mai rafinaţi muzicieni români şi susţine concerte în cele mai diverse formule, prezentând programe de mare succes în Europa şi Asia. Este absolvent al Universităţii de Muzică din Viena, oraş unde s-a stabilit. Instrumentul pe care cântă este un flaut din aur al producătorului japonez Muramatsu.

Peste un milion de oameni vor să vadă giulgiul din Torino

Peste un milion de persoane şi-au făcut rezervări pentru a vedea giulgiul din Torino, una dintre cele mai cunoscute şi mai controversate relicve ale creştinătăţii, care a fost expus, recent, pentru prima dată după o pauză de cinci ani, la Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul din oraşul italian. Giulgiul din Torino, o bucată de pânză de in despre care credincioşii creştini afirmă că ar fi veşmântul în care a fost înmormântat Iisus Hristos, va putea fi admirat în cadrul unei expoziţii pentru public care va rămâne deschisă până pe 24 iunie. Având pe el imprimată imaginea unui bărbat care pare să fi fost crucificat, giulgiul a fost datat la sfârşitul secolului al XIII-lea, alimentând astfel teoriile potrivit cărora ar fi un fals medieval. Cu toate acestea, giulgiul şi-a păstrat caracterul mistic pentru numeroşi credincioşi, în parte pentru că oamenii de ştiinţă nu au putut să stabilească nici acum, cu exactitate, felul în care a fost creată acea imagine cu chipul lui Iisus. Giulgiul va fi expus timp de 12 ore pe zi, între orele locale 07.30 şi 19.30, şi va putea fi admirat contra unei taxe de intrare şi pe baza unei rezervări prealabile, care poate fi făcută pe site-ul
www.sindone.org şi la un call center specializat.

Cel mai rapid tren din lume se află în Japonia

Un tren maglev cu propulsie bazată pe levitaţia magnetică al companiei feroviare nipone Central Japan Railway Co a atins o viteză record, relatează ziarul The Guardian. Trenul a mers timp de 11 secunde cu o viteză de 600 km/h, atingând un vârf de 603km/h. Testul a fost efectuat în regiunea Yamanashi. Guvernul de la Tokyo a aprobat în octombrie 2014 construirea celei mai rapide linii de tren din lume, care va conecta capitala niponă de oraşul Nagoya în circa 40 de minute, mai puţin de jumătate din timpul de care are nevoie trenul de mare viteză Shinkansen pentru a parcurge distanţa de circa 350 de kilometri dintre cele două oraşe. Japonezii estimează că primele trenuri cu viteză record vor intra în circulaţie între Tokyo şi Nagoya în anul 2027.