F.T.

Magistrații de la Secția penală a Tribunalului Dâmbovița i-au condamnat, la sfârșitul săptămânii trecute, pe membrii clanului ploieștean Austrianu la pedepse cu închisoarea cu executare, într-unul dintre cele mai controversate dosare penale din ultimii patru ani. Decizia în cauza având ca obiect „inițiere, constituire de grup infracțional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup ” nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Ploiești.
Astfel, liderul rețelei – Sandu Zamfir, zis și Austrianu, a primit din partea magistraților dâmbovițeni o pedepasă de doi ani și opt luni de închisoare cu executare și o alta, de șase ani de închisoare. Cum inculpatul mai era condamnat definitiv pentru comiterea altor fărădelegi, instanța a constatat că infracţiunile pentru care Austrianu este condamnat sunt concurente, drept pentru care s-a decis ca Sandu Zamfir să primesacă șase ani de închisoare cu executare.
În aceeași cauză supusă judecății la Tribunalul Dâmbovița au mai fost condamnați și cei trei fii ai lui Sandu Zamfir. Unul dintre băieți, Sandu Cosmin, a primit cinci ani şi şase luni de detenţie, însă, ca și la Sandu Zamfir, infracţiunile pentru care a fost condamnat în această cauză erau concurente cu cele pentru care era deja condamnat în alt dosar. Pe cale de consecință, s-a procedat și în acest caz la contopirea pedepselor, rezultând pentru inculpat cini ani și şase luni de închisoare.
Sandu Florin – de asemenea fiu al liderului Austrianu – urmează să execute o pedeapsă de cinci ani ani de închisoare cu executare, iar al treilea băiat – Curcă Lorentz, va sta după gratii patru ani.
Tot la Tribunalul Dâmbovița a fost condamnată, la sfârșitul săptămânii trecute, și Sandu Irina – soția lui Sandu Zamfir, zis Austrianu – care va sta după gratii patru ani și șase luni. Aceeași pedeapsă de patru ani și șase luni a primit-o și un alt membru al rețelei, Bușă Ion Paul. Cel de-al șaptelea inculpat, Păun Lorena, va executa, conform deciziei magistraților, trei ani și opt luni de închisoare.
Pe latură civilă, judecătorii de la Tribunalul Dâmbovița i-au obligat pe cei șapte inculpați să platească diverse sume de bani către părțile civile din dosar, însumând aproximativ 40.000 de euro și peste 180.000 de lei, bani care reprezintă plăți neachitate pentru autoturisme de lux achiziționate și alte servicii de care clanul a profitat fără să le plătească. Printre victimele clanului s-au numărat cântărețul de muzică pupulară Florin Sandu Verezeșan, SC Lukoil Ploiești și alții.
După cum s-a consemnat la vremea respectivă și în ziarul nostru, până la condamnarea inculpaților, cauza penală a avut o cale destul de controversată. Ridicați la jumătatea lunii decembrie a anului 2011 de către procurorii DIICOT Ploiești, suspecții au cerut și au obținut la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), strămutarea dosarului de la Tribunalul Prahova la instanța similară din Dâmbovița. La puțină vreme după ce cauza a fost primită spre judecare de către magistrații dâmbovițeni, un judecător de la această instanță a dat o decizie cel puțin ciudată: membrii clanului Austrianu să fie cercetați în stare de libertate! Procurorii de la DIICOT Ploiești au făcut, însă, recurs, iar la Curtea de Apel Ploiești s-a decis ca inculpații să rămână în arest preventiv la Penitenciarul Mărgineni.