Veşti bune pentru românii cu probleme serioase de fertilitate care îşi doresc un copil. O deputată PSD propune ca fertilizarea în vitro să fie gratuită. Foarte important, cei care vor să beneficieze de o astfel de procedură pe banii statului trebuie să îndeplinească o serie de condiţii.

Deputata PSD Cătălina Ştefănescu susţine că infertilitatea este o dizabilitate, iar ţara noastră s-a angajat că va oferi servicii medicale celor care sunt într-o astfel de situaţie, scrie gândul.info

„În momentul de faţă, procedurile de fertilizare in vitro sunt excluse din lista serviciilor decontate din Fondul asigurărilor sociale de sănătate. Pe de altă parte, când a ratificat Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, România s-a angajat că va oferi servicii medicale specifice celor care sunt într-o astfel de situaţie. Iar infertilitatea este o dizabilitate! Nu o spun eu – o spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Deci statul român trebuie să asigure gratuit măcar prima procedură de fertilizare in vitro pentru cuplurile care au diverse forme de infertilitate”, se precizează în expunerea de motive.

Cuplurile care vor beneficia de prima fertilizare în vitro gratuită vor trebui să îndeplinească mai multe condiţii: la procedurile de reproducere umană asistată medical să fie folosite doar celulele reproductive ale membrilor cuplului, fiind excluse cuplurile cu membri de acelaşi sex, mame surogat sau terţi donatori.

Legea mai prevede ca vârsta femeii din cuplul care solicită prima fertilizare in vitro gratuită să fie cuprinsă între 20 şi 40 ani şi să demonstreze, pe baza unor documente medicale, că rezerva ovariană este în limite normale.

„Două dintre obiectivele principale ale legii sunt stimularea natalităţii în România şi încurajarea constituirii familiilor tradiţionale. Pe de altă parte, trebuie să fim conştienţi că nici resursele statului nu sunt nelimitate. De aceea, proiectul prevede că doar prima fertilizare in vitro să fie gratuită şi să fie acordată doar cuplurilor care au totuşi şanse medicale reale de a realiza o sarcină”, precizează Ştefănescu.

Costul mediu ce va fi decontat pentru fiecare fertilizare în vitro de la fondul asigurărilor sociale de sănătate ar fi, potrivit iniţiatoarei, de circa 6.200 lei pentru fiecare fertilizare.