Alex Călinoiu
Aflat printre destinaţiile de tradiţie ale ploieştenilor care doresc să se răcorească în perioada caniculară, Complexul Vega a ajuns într-o situaţie precară, existând chiar riscul ca unicul bazin de înot deţinut de Primăria Ploieşti să îşi închidă porţile. Veştile vin în urma unui control efectuat, în această lună, de către Direcţia de Sănătate Publică Prahova, care a constatat o serie de deficienţe. Apa din bazin se încadrează în parametrii normali, însă, în afară de acest aspect, inspectorii sanitari au găsit doar probleme, de la instalaţii defecte până la tencuială care stă să cadă.
Bazinul de înot a fost inclus, în mandatul trecut, într-un amplu proiect de modernizare, însă planul s-a oprit, după ce autorităţile locale au constatat că au în proprietate doar imobilul, însă nu şi terenul de sub bazin.
Lipsa de implicare a autorităţilor ploieştene a adus, în ultimii ani, Bazinul Vega într-o situaţie deplorabilă. Vorbim despre unul dintre puţinele bazine de înot din judeţ deschise pe toată perioada anului, atât pentru grupele de copii şi juniori, cât şi pentru publicul larg. De altfel, Vega este şi locul de antrenament pentru secţia de înot a Clubului Sportiv Municipal, deschisă în 2014.
Un control efectuat de către Direcţia de Sănătate Publică zilele trecute a găsit o serie de probleme majore la acest bazin. Partea cu adevărat îngrijorătoare este că – potrivit corespondenţei purtate cu structurile Primăriei Ploieşti – un program amplu de modernizare nu poate fi pus în practică pentru că municipalitatea deţine doar bazinul propriu-zis, dar nu şi terenul de sub el, care încă se află în posesia Rompetrol, societatea care a preluat activele fostei rafinării Vega Ploieşti.
Dacă este să începem cu părţile bune, raportul de control arată că apa are o calitate care se încadrează în parametrii optimi pentru înot, iar personalul desemnat de Clubul Sportiv Municipal este bine instruit şi are toate actele în regulă. Dincolo de aceste aspecte, controlul făcut de către DSP Prahova a scos la iveală o serie de probleme serioase. „Toate spaţiile (vestiare, grupuri sanitare, duşuri, incinta bazin) sunt afectate de infiltraţii, iar la nivelul bazinului pereţii prezentau alge şi mucegai. Tencuiala pereţilor exteriori era parţial deteriorată, iar pe anumite porţiuni este căzută, existând pericol de accidentare. Cele două dezumidificatoare, la data controlului, nu funcţionau. Acestea sunt vechi, uzate. (…) Nu se asigură site de protecţie împotriva insectelor la ferestrele prin care se efectuează aerisirea. Nu se respectă ritmul pentru operaţiunile de dezinsecţie şi deratizare, ultimele operaţiuni au fost efectuate în anul 2014”, se arată în procesul-verbal în care DSP solicită proprietarilor bazinului să întocmească un plan de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. Analizând raportul, pare că bazinul a rămas deschis în ultimii ani mai mult datorită eforturilor personalului de aici, în condiţiile în care investiţiile de amploare au întârziat să apară.
Istoricul acestui imobil
Complexul Vega dispune de două bazine de înot acoperite, dintre care doar unul este funcţional în prezent, potrivit datelor prezentate pe site-ul Clubului Sportiv Municipal. Clădirea a fost proiectată între anii 1970 şi 1975 şi executată în intervalul 1975-1976. În anul 2009, printr-o hotărâre de Guvern, complexul a trecut din proprietatea Ministerului Tineretului şi Sportului şi administrarea Clubului Sportiv Petrolul Ploieşti, în domeniul public al municipiului Ploieşti şi administrarea Consiliului Local. Protocolul de predare-primire, în baza respectivei hotărâri, s-a semnat în aprilie 2010, iar Consiliul Local Ploieşti a inclus bazinul în inventarul bunurilor care alcătuiesc domeniul public şi l-a dat în administrarea ADPP şi, trei luni mai târziu, în administrarea Clubului Sportiv Municipal. Hotărârea de Guvern face referire, cum vă spuneam, doar la clădiri, nu şi la terenul aferent. „Prin adresa din data de 8.12.2009, Ministerul Tineretului şi Sportului a comunicat faptul că «terenul aferent imobilelor preluate îşi păstrează regimul juridic». Potrivit verificărilor efectuate pe planul de situaţie al imobilului s-a constatat faptul că terenul figurează pe certificatul de atestare a dreptului de proprietate obţinut de SC Vega SA Ploieşti în baza Hotărârii Guvernului României nr. 834/1991”, se arată într-un document oficial emis de către Direcţia de Patrimoniu din Primăria Ploieşti, în care se mai precizează că administraţia locală a încercat să negocieze, în anul 2012, cu Rompetrol – firma care a preluat activele Vega – însă nu a primit niciun răspuns.
În 2011, Consiliul Local a aprobat un proiect de consolidare şi reabilitare, în valoare de 8,5 milioane de lei, dar care n-a mai fost pus în practică în integralitate.
În luna mai a acestui an, conducerea Clubului Sportiv a trimis către Primărie un referat în care a solicitat aprobarea mai multor lucrări de anvergură, care să vizeze refacerea în întregime a instalaţiei electrice, refacerea sistemului de aerisire, refacerea sistemului pentru uscarea aerului din bazinul de înot, achiziţionarea unui sistem automat de clorinare a apei şi refacerea integrală a tencuielii interioare şi exterioare. La două luni distanţă, Servicii de Gospodărire Urbană – societate deţinută integral de municipalitate – a transmis un răspuns către CSM, în care aminteşte de proiectul propus în 2011, care vizează atât lucrări de modernizare, cât şi consolidarea structurii de rezistenţă. Când şi dacă va mai fi implementat acest proiect, totul pare să depindă de voinţa administraţiei locale şi de succesul unor eventuale negocieri cu proprietarul terenului, care trenează de trei ani. Până atunci, soarta unui bazin folosit atât pentru recreere, cât şi pentru sportul de performanţă din Ploieşti rămâne incertă.