După ce grecii au respins prin referendum acordul propus de creditorii internaţionali, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a convocat un summit extraordinar al zonei euro pentru astăzi, la ora 16:00 GMT, transmit agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres. Anterior, preşedinţia franceză a anunţat că o astfel de reuniune a fost solicitată de preşedintele francez Francois Hollande şi de cancelarul german Angela Merkel, care au avut o convorbire telefonică după aflarea primelor rezultate ale referendumului din Grecia. În ceea ce priveşte Comisia Europeană, aceasta a anunţat duminică seara că „respectă” rezultatul referendumului din Grecia, iar preşedintele acestei instituţii, Jean Claude-Juncker, va avea consultări cu Donald Tusk, cu şeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, şi cu preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, şi va rosti un discurs în faţa Parlamentului European. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, este unul dintre puţinii oficiali din Europa care au exprimat o opinie duminică seara, după aflarea rezultatelor referendumului. „Trebuie să respectăm suveranitatea şi voinţa grecilor, exprimată astăzi la referendum”, a spus el într-o declaraţie televizată, în care a cerut guvernului de la Atena „să facă în orele următoare propuneri cu sens şi constructive, care să permită reluarea negocierilor, altfel vom ajunge într-un moment foarte greu, sau poate chiar dramatic”.
„Grecii au spus „Nu”, dar 18 membri ai zonei euro au căzut de acord asupra propunerilor pentru care grecii au spus „Nu”. Aceasta este democraţia în Grecia (…), dar guvernele şi parlamentele democratice din alte ţări au altă părere”, a adăugat Schulz.
61,31% dintre greci au votat NU (împotriva măsurilor de austeritate), iar 38,69% au votat DA (în favoarea măsurilor cerute de creditorii externi). Prezenţa la urne a fost de 62,50%.