Alex Călinoiu

Consiliul Judeţean Prahova a primit o finanţare de la Ministerul Dezvoltării pentru un proiect care vizează construirea unei şcoli moderne, în Ploieşti. Imobilul urmează să fie ridicat în zona de vest a municipiului, pe un teren deţinut de CJ Prahova, pe Şoseaua Vestului, în curtea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, aici urmând să funcţioneze Şcoala Specială nr. 1.
Proiectarea pentru noul imobil a fost realizată, iar obiectivul se află în prezent în faza obţinerii tuturor avizelor necesare, urmând ca după îndeplinirea acestei etape să fie semnat contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării. Specialiştii susţin că un proiect de asemenea anvergură va costa aproximativ un milion de euro. Într-o primă fază, Consiliul Judeţean va primi 500.000 de lei de la Guvern, având la dispoziţie şi suma de 100.000 de lei, din surse proprii, pentru începerea lucrărilor.
„Am fost informaţi că ni s-a alocat suma de 500.000 de lei, prin Ordonanţa 28, pentru începerea lucrărilor. După obţinerea tuturor avizelor vom semna contractul de finanţare între Consiliul Judeţean şi Ministerul Dezvoltării. După obţinerea finanţării, vom lansa licitaţia pentru desemnarea constructorului. Contractul de finanţare va fi valabil trei ani, însă noi sperăm să terminăm toate procedurile şi lucrările propriu-zise mult mai rapid”, ne-a declarat Radu Ionescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova.
Proiectantul a estimat că durata lucrărilor va fi de 12 luni. În varianta optimistă, dacă nu apar întârzieri la licitaţie şi nici pe durata lucrărilor, noul imobil ar putea fi inaugurat în toamna anului viitor.
Noua şcoală va avea o suprafaţă construită de 1.094 de metri pătraţi, 13 săli de clasă, laboratoare, cabinet medical, sală de sport cu vestiare, bibliotecă, sală de mese, sală pentru relaxare şi o sală pentru terapie ocupaţională. Aici ar putea învăţa 156 de elevi.
În prezent, Şcoala Specială nr. 1 îşi ţine cursurile în clădirea unei vechi unităţi de învăţământ din zona Bariera Unirii desfiinţată în urmă cu mai mulţi ani. Respectivul imobil a fost predat de Primăria Ploieşti, după ce fostul sediu al Şcolii Speciale nr. 1, de pe strada BP Hasdeu, a fost retrocedat.