Aparatele de aer condiţionat ne ajută să depăşim temperaturile foarte ridicate şi umiditatea, transformând un mediu insuportabil într-unul confortabil şi respirabil. Ca să nu mai vorbim de cardiaci şi de bătrâni, pentru care o zi caniculară este o ameninţare reală, potrivit independent.md.

Riscuri ce pot apărea

Totuşi, aerul condiţionat poate fi şi periculos, în cazul în care aparatul nu e întreţinut cum trebuie.
Poţi să răceşti de la aerul condiţionat din cauza microorganismelor care se adună în aparat. Poţi face gripă, răceală şi alte infecţii ale tractului respirator, otită, dar şi boala legionarului, un tip de pneumonie declanşată de bacteria Legionella. Într-un aparat de aer condiţionat poţi să găseşti toată gama de agenţi patogeni: bacterii, viruşi, ciuperci.

Rinita, faringita, amigdalita şi alte infecţii ale tractului respirator superior sunt frecvente, pentru că aerul condiţionat creează un mediu rece şi uscat, ideal pentru viruşii răcelii. Mucoasa nazală uscată e mai sensibilă în faţa atacurilor, deci rişti să răceşti dacă nu îngrijeşti corect aparatul.

Din cauza aerului uscat pot avea probleme cei care suferă cu sinusurile. Acestea devin mai vulnerabile în faţa inflamaţiilor, infecţiilor şi iritanţilor. Soluţia: foloseste un spray nazal cu soluţie salină sau un umidificator care îţi va proteja şi pielea împotriva uscăciunii excesive.

Atenţie la diferenţa de temperatură!

Venind din canicula de afară, ai tendinţa să setezi aparatul pe o temperatură mult prea joasă, iar diferenţa aceasta este periculoasă, putând duce la şoc termic, mai ales în cazul copiilor. Temperatura ideală pe care să setezi aparatul de aer condiţionat este cu câteva grade mai mică decât cea de afară şi în nici un caz mai jos de 24… 25° C.

Paralizia facială Bell poate fi declanşată şi de aerul condiţionat. La fel ca şi fibromialgia, care se manifestă prin dureri difuze şi sensibilitate la nivelul muşchilor.

Persoanele cu pielea foarte uscată sau cu afecţiuni specifice trebuie să evite aerul condiţionat.

Aerul condiţionat favorizează îngrăşarea. Cel puţin aceasta e concluzia unui studiu american despre obezitate. Sistemele de ventilaţie artificială reduc consumul de energie al organismului, care nu trebuie să depună efort pentru răcire sau încălzire.

Atenţie şi la sistemul de ventilaţie din maşină! Şi acesta trebuie verificat periodic. Filtrele trebuie schimbate des. Cercetătorii au descoperit nu mai puţin de opt tipuri de mucegaiuri în aerul condiţionat din maşini.

Ai grijă de animalele de companie

Fiindcă nu transpiră, animalele nu îşi pot regla temperatura corpului. De aceea, un aparat de aer condiţionat este bun pentru confortul lor termic: le ajută să elimine stresul de adaptare, scade riscul de şoc termic şi îndepărtează celelalte pericole reprezentate de temperaturile foarte mari. Dar există şi afecţiuni ce pot apărea din cauza aerului condiţionat şi care pot cauza chiar decesul animăluţului.