Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a lansat, ieri, campania „Pacient de România – 6% pentru Sănătate”, prin care solicită alocarea unui buget care să permită accesul integral la medicamente compensate şi terapii inovatoare pentru toţi bolnavii.
„Ne dorim să nu mai fim trataţi ca pacienţi de mâna a doua ai Europei, dar pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de o finanţare corespunzătoare şi o regândire a sistemului. Primul pas trebuie să fie acordare a 6% din PIB pentru sănătate”, a mai spus Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC). El a precizat că bani au fost mai mulţi în sistem, dar aceştia au fost alocaţi pentru plata datoriilor.
„Sistemul trebuie să fie finanţat corect de la buget, pentru că ceea ce se adună prin Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate nu este suficient pentru o asistenţă medicală de calitate. În plus nu se poate face o finanţare corectă fără să ştim câţi pacienţi avem”, a mai spus Gănescu.
Preşedintele COPAC a afirmat că statul trebuie să se implice mai mult în sănătate, de aceea se solicită Ministerului Sănătăţii să realizeze un studiu pentru a vedea care este costul real al serviciilor medicale şi Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), a spus că, din cauza subfinanţării, au de suferit chiar programele naţionale de sănătate şi implicit pacienţii care ar trebui să primească tratamente gratuite în cadrul acestora.
El a adăugat că, în prezent, să fii pacient în România înseamnă să nu beneficiezi de aceleaşi drepturi ca pacienţi din alte ţări, să te confrunţi cu crizele sângelui, dacă ai talasemie, să nu beneficiezi de o bună diagnosticare, dacă ai o boală rară (uneori diagnosticarea durează mulţi ani), să ai acces dificil la radioterapie, dacă eşti pacient oncologic şi să nu ai acces la medici de anumite specialităţi, respectiv terapie intensivă, radioterapie, hematologie, chirurgie specializată.