Alex Călinoiu
Consiliul Local Ploieşti va analiza, în şedinţa programată astăzi, un proiect de hotărâre privind conferirea, post-mortem, a titlului de „Cetăţean de onoare” astronomului Constantin Pârvulescu. Născut în Ploieşti, în 1890, şi instruit ulterior la Liceul „Sf. Petru şi Pavel” din municipiu, Universitatea Bucureşti şi Universitatea din Paris, Constantin Pârvulescu s-a remarcat drept una dintre figurile importante ale astronomiei europene din secolul al XX-lea, cu observaţii asupra Căii Lactee şi structurii Universului care au adus contribuţii importante în acest domeniu, cercetările sale privind densitatea stelară inspirând un număr mare de lucrări ştiinţifice ulterioare, potrivit informaţiilor prezentate în revistele de specialitate.
Constantin Pârvulescu a fost stagiar la Observatorul Astronomic din Paris, profesor de astronomie la Cernăuţi, Timişoara şi Cluj, dar şi directorul Observatorului Astronomic din Cluj. În semn de recunoştinţă pentru activitatea sa bogată, un asteroid descoperit în 1936 de un cercetător belgian poartă numele „Pârvulesco” – varianta adaptată în franceză pentru românescul „Pârvulescu” – savantul ploieştean devenind astfel primul român care dă numele unui corp ceresc.
„Declararea sa, post-mortem, ca membru al Academiei Române şi erou al Primului Război Mondial, precum şi denumirea de Pârvulesco, în cinstea sa, a asteroidului 2331, ca şi modul onorant în care a reprezentat Ploieştiul, oraşul său de baştină, şi România în plan internaţional sunt numai câteva argumente care îl recomandă pentru înscrierea sa în rândul Cetăţenilor de Onoare cu care Ploieştiul se poate mândri”, se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de hotărâre propus astăzi în dezbatere.
Momentul nu a fost ales întâmplător. „În acest an, administraţia ploieşteană, împreună cu Institutul Astronomic al Academiei Române şi Colegiul Naţional «I.L.Caragiale», adaugă seriei de manifestări dedicate personalităţilor locale un eveniment care, cu siguranţă, va trezi interesul comunităţii ploieştene: marcarea a 125 de ani de la naştere şi 70 de ani de la moartea unuia dintre cei mai de seamă astronomi ai secolului XX – Constantin Pârvulescu”, se mai explică în proiect.