V. S.

Munca la negru sau echipamente de lucru care pot pune în pericol angajații sunt cele mai frecvente probleme pe care le-au depistat inspectorii de la ITM Prahova, în urma controalelor efectuate în luna octombrie, care s-au încheiat cu amenzi totale în valoare de 147.000 de lei.
Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova (ITM), în domeniul relaţiilor de muncă, s-au efectuat 188 controale, dintre care 178 au avut ca obiectiv munca fără forme legale. S-au aplicat amenzi în domeniu de 74.500 de lei, din care 30.000 de lei pentru muncă la negru unui număr de 3 angajatori, care utilizau 25 de persoane fără a le fi întocmit forme legale de muncă. De asemenea, pentru primirea la muncă a unui număr mai mare de cinci persoane fără a avea contracte individuale de muncă a fost înaintată o propunere de cercetare penală.
În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 149 controale şi 123 de angajatori au fost sancţionaţi. S-au aplicat amenzi în valoare de 72.500 de lei. Totodată, inspectorii de muncă au dispus oprirea a 9 echipamente de muncă pentru că exista pericol de accidentare. Angajatorii au comunicat către ITM Prahova 23 evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de către inspectori, vor fi încadrate sau nu ca accidente de muncă.
Pe de altă parte, a fost verificat modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă la lucrările de construcţii. Astfel, inspectorii au verificat șase angajatori şi au aplicat 18 sancţiuni contravenţionale pentru următoarele deficienţe: lucrările de săpături şi căile de acces la lucrările de canalizare nu erau semnalizate; lucrătorii nu utilizau echipamente de protecţie, iar materialul rezultat din săpăturile mecanizate nu era depozitat în mod corespunzător; nu erau întocmite evaluarea riscurilor pentru locurile de muncă şi planul de prevenire şi protecţie; nu existau sprijiniri de maluri; lucrătorii nu erau instruiţi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi nu aveau efectuate controalele medicale.