Nu departe de Ploieşti, în peisajul pitoresc din Breaza, îşi are sediul şi punctul de lucru Fundaţia EDEN, al cărei Centru de Sănătate şi Medicină Preventivă numără în curând 17 ani de activitate. Centrul de Sănătate deschis pentru pacienţi în martie 1999 se concentrează asupra tratării bolilor cronice specifice civilizaţiei moderne (hipertensiune, obezitate, diabet zaharat, boli gastrice, boli autoimune, boli reumatice, neoplazii), ce sunt favorizate sau declanşate de un stil de viaţă deficitar şi pot fi stopate sau încetinite, în evoluţia lor, sau uneori chiar îndepărtate, prin schimbarea obiceiurilor de viaţă.
Tratamentele constau în remedii naturale simple, prescrise de medici bine pregătiţi, în funcţie de indicaţiile şi contraindicaţiile fiecărei afecţiuni. Dieta, gimnastica medicală, ceaiurile din diferite amestecuri de plante sau alte preparate naturale, băile (hidroterapie), împachetările cu argilă, compresele, cataplasmele, sauna, jacuzzi, masajele sunt prescrise cu atenţie fiecărui pacient în mod individual, după o consultaţie medicală prealabilă, efectuată la internare, şi sunt organizate după indicaţiile din fişa pacientului de-a lungul întregii zile, pe durata unui sejur de 14 zile.
În perioada internării, fiecare pacient este asistat de 2 terapeuţi care efectuează tratamentele în camera bolnavilor sau îi îndrumă spre procedurile din baza de tratamente. Vizitele medicale zilnice asigură o legătură strânsă între pacienţi şi medicii instituţiei, conducând la evaluări imediate ale progreselor şi ajustări prompte ale tratamentelor, după necesităţi. După consultarea iniţială de la internare, în cursul şederii în Centrul de sănătate, fiecare pacient este investigat ecografic (ecografie abdominală, ecografie de cord) şi electrocardiografic (electrocardiogramă), fapt ce conduce la tratamente mai exacte şi, frecvent, la depistarea unor afecţiuni nesuspicionate de pacienţi, care, fiind descoperite precoce, au perspective sporite de tratare cu succes. Pacienţii sunt informaţi şi îndrumaţi spre opţiunile de tratament sau investigaţii necesare, rezultatele fiind îmbucurătoare.
Întrucât dieta este un factor important în menţinerea sau redobândirea sănătăţii, meniul pacienţilor este foarte atent întocmit, individualizat în funcţie de afecţiunile şi nevoile pacienţilor. Imposibilitatea pacienţilor de a-şi alege singuri meniul este compensată de varietatea preparatelor gătite, astfel încât fiecare masă aduce, pe lângă preparate gustoase şi hrănitoare, pregătite simplu, dar apetisant, şi informaţii importante referitoare la modul sănătos de preparare a lor, oferite cu bunăvoinţă şi naturaleţe de personalul din bucătărie. Cursurile de bucătărie vegetariană organizate îmbunătăţesc bagajul de cunoştinţe alimentare ale pacienţilor, atât în ceea ce priveşte partea teoretică din bucătărie, cât şi în domeniul practic, prin preparate ce pot fi degustate şi ale căror reţete le sunt prezentate cursanţilor. Pacienţii au ocazia de a pune întrebări referitoare la temele prezentate sau referitoare la preocupări personale legate de teme medicale. În cadrul programelor de informare medicală, pacienţii beneficiază, de asemenea, de şedinţe susţinute de medici pe teme de interes general (principii pentru păstrarea sănătăţii, boli evitabile etc).
Experienţa profesională comună în Centrul de Sănătate a bucătăresei Cornelia Costea şi a dr. Valerian Răileanu s-a materializat într-o valoroasă carte de bucate vegetariană, în care meniurile sunt asociate cu recomandările pentru diferite clase de afecţiuni şi cu alte importante indicaţii nutriţionale. Cartea „Terapie prin alimentaţie”- scrisă de dna Cornelia Costea şi dr. Valerian Răileanu- se dovedeşte a fi un bun îndrumător pacienţilor în menţinerea unei diete concomitent sănătoase, gustoase şi diversificate odată ce revin în bucătăriile lor.
În afară de aspectul terapeutic al curei, atmosfera din Centrul de Sănătate contribuie semnificativ la redobândirea sănătăţii celor internaţi. Pacienţii se simt parte a unei mari familii, în care sunt apreciaţi, ocrotiţi, preţuiţi, bine îngrijiţi şi corect îndrumaţi. Relaţia de prietenie se creează nu doar prin îngrijirea medicală primită, ci şi prin conversaţiile zilnice de pe holurile instituţiei sau din sala de mese, prin speranţele, gândurile, bucuriile, preocupările împărtăşite în momentele sociale comune, în plimbările din natură (când vremea permite aceasta), în contactele menţinute cu cei doritori după plecarea lor de aici. Şi nu e de mirare faptul că multe persoane revin „pentru a-şi încărca bateriile”, fie că e vorba de cei care se tratează, provenind din ţară, sau de pacienţii din străinătate, care au trecut pragul acestei instituţii. Pentru cei care, la rândul lor, vor să se adreseze acestui centru notăm că programările şi rezervările se pot face de luni până joi, între orele 19:30 – 20:30, la tel. 0723/197.200- dr. Stelian Răileanu. „Există speranţă pentru o viaţă mai bună!”, motto-ul Fundaţiei EDEN e convingător şi adevărat pentru multe persoane care găsesc prin şederea în acest centru de sănătate obiectul căutărilor lor.
Dorim, în pragul aniversării a 17 ani de activitate, multă sănătate şi putere de muncă acelora care sunt în slujba celor bolnavi şi însănătoşire grabnică acelora care caută în acest centru speranţă şi alinare suferinţelor lor !