Peste 5.000 de femei însărcinate sunt infectate cu virusul Zika, din totalul de 31.555 de cazuri din Columbia, a anunţat, sâmbătă, Institutul Naţional de Sănătate din ţară, în condiţiile în care virusul se răspândeşte din ce în ce mai repede în America.
Numărul cazurilor de infectare cu virusul Zika a crescut cu 23% faţă de săptămâna trecută, în timp ce numărul femeilor însărcinate afectate, cu 57,8%.
Virusul Zika, depistat în peste 30 de ţări, ar fi responsabil de unele malformaţii cu care se nasc copiii, precum microencefalia şi sindromul Guillain-Barre care cauzează dereglări neurologice.
Brazilia, cea mai afectată ţară de acest virus care se transmite prin înţepătura ţânţarilor Aedes, investighează posibila legătură dintre Zika şi cele 4.300 de cazuri posibile de microencefalie din ţară, dintre care doar 460 au fost confirmate. Doar în 41 dintre acestea au fost găsite urme ale infectării cu Zika, fără ca cercetătorii să poată demonstra existenţa unei legături clare între cele două maladii.
Până în prezent, nu s-au înregistrat cazuri de microencefalie cauzate de virusul Zika în ţară, potrivit guvernului columbian.