Alex Călinoiu

Ajunsă într-un stadiu de degradare îngrijorător – în urma unor avarii la acoperiş, care au dus la apariţia unor infiltraţii care pun în pericol picturile murale şi obiectele din interior – Mănăstirea Zamfira ar putea fi restaurată printr-un program finanţat de Uniunea Europeană. Reprezentanţii lăcaşului de cult din comuna prahoveană Lipăneşti au demarat procedurile pentru pregătirea proiectului din fonduri europene. Autorităţile locale anunţă că au emis un certificat de urbanism pentru reabilitarea clădirii, reprezentanţii mănăstirii fiind acum în faza de obţinere a avizelor.
„Reprezentanţii Mănăstirii ne-au anunţat că intenţionează să solicite fonduri europene pentru reabilitare. Noi am emis certificatul de urbanism, iar acum ei sunt în faza de obţinere a avizelor. De asemenea, pentru a fi declarat eligibil, proiectul trebuia să fie inclus în strategia de dezvoltare a localităţii, lucru pe care l-am făcut”, ne-a declarat primarul comunei Lipăneşti, Robert Niţă.
Mănăstirea Zamfira a fost construită în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, fiind inaugurată în anul 1743 şi trecând, în secolele ce au urmat, prin mai multe lucrări de restaurare. Biserica veche a fost afectată de mai multe cutremure, iar în secolul al XIX-lea au început lucrările pentru construirea unui lăcaş nou, dar şi pentru reclădirea celui vechi. Ultima restaurare a fost impusă de consecinţele cutremurului din 1986 şi a durat trei ani, potrivit site-ului ortodox.ro. Picturile din interior au şi ele o valoare istorică şi culturală foarte mare, Mănăstirea Zamfira numărându-se printre puţinele lăcaşe de cult din Prahova pictate de Nicolae Grigorescu.