Donează sânge şi salvează vieţi. Înainte de a merge la centrele de transfuzie este bine să te informezi pentru a vedea dacă îndeplineşti condiţiile care îţi permit să donezi sânge.
În medie, corpul unui adult conţine 4-5 litri de sânge
În medie, corpul unui adult conţine 4-5 litri de sânge. Există patru mari componente ale sângelui: celulele roşii (hematii), celulele albe (leucocite), plasma şi trombocitele. În plus, sângele conţine numeroşi nutrienţi şi minerale, potrivit doneazasange.ro.
Grupe de sânge
Principalele grupe de celule roşii sunt AII, BIII, ABIV şi OI. Literele simbolizează doi antigeni (substanţe care pot fi atacate de câtre sistemul imunitar) denumite A şi B.
Grupa de sânge A are doar antigenul A
Grupa de sânge B are doar antigenul B
Grupa AB îi are pe amândoi
Grupa O nu are nici unul
IMPORTANT! Nu poţi dona sânge oricui şi nici nu poţi primi sânge de la oricine. Grupele de sânge trebuie să se potrivească.
Din cantitatea de sânge donată o singură dată se pot extrage elementele care pot salva vieţile a trei pacienţi. Celulele roşii (hematiile) se pot păstra 35 zile şi se folosesc în special la pacienţii din sălile de operaţii şi reanimare. Trombocitele se pot păstra maxim 5 zile şi sunt de mare ajutor bolnavilor de cancer şi leucemie. Plasma poate fi congelată şi rezistă până la un an, fiind folosită în principal în tratamentele accidentaţilor şi bolnavilor cu arsuri.
Fiecare unitate de sânge este testată contra bolilor înainte de a fi trimisă spre separare. Donarea de sânge este sigură şi uşoară. Nu se pot contracta SIDA sau alte boli infecţioase în timpul donării. Se utilizează un ac steril şi de unică folosinţă pentru fiecare donare.
Indivizii cu grupa sanguină AB pot primi sânge, fără nici un risc, de la toate celelalte grupe, motiv pentru care sunt denumiţi „primitori universali”. Ei nu pot însă dona sânge decât persoanelor care au grupe AB.
Sângele din grupa 0 poate fi transfuzat tuturor indivizilor, indiferent de grupă, deţinătorii grupei 0 fiind denumiţi şi „donatori universali”.
Grupa A donează grupelor A şi AB şi primeste sânge de la grupa A sau de la 0.
Grupa B donează grupelor B şi AB şi primeşte numai de la grupele B si 0.
Incompatibilitatea dintre sângele donatorului şi cel al primitorului duce la apariţia şocului transfuzional, manifestat clinic prin: anxietate, vărsături, febră, frisoane, rărirea bătăilor inimii, dureri lombare, oprirea diurezei (a urinării) şi, deseori, duce la moarte.
Cine poate dona?
Persoanele cu vârsta cuprinsă între 18-62 ani
Greutate corporală minimă a donatorului: 50 kg
Tensiunea arterială: maxima să nu depăşească 200 mmHg, iar minima 100 mmHg
Donatorul să nu prezinte următoarele afecţiuni: boli de piele, sechele pulmonare, operaţie de ulcer
Intervalul de timp între două donări de sânge nu poate fi mai mic de 60 zile
Ce trebuie să faci înainte de a dona sânge:
Odihniţi-vă bine în noaptea de dinaintea donării.
Mâncaţi ceva uşor înainte de donare.
Consumaţi mai multe lichide pentru a înlocui volumul pe care îl veţi dona.
Evitaţi însa ceaiul, cafeaua sau alte băuturi ce conţin cofeină.
Consumaţi alimente bogate în fier – carne roşie, peşte, ficat, fasole, cereale îmbogăţite cu fier, stafide sau prune.
Evitaţi mâncărurile grase ca hamburgerii, cartofii prajiţi ori îngheţata înainte de donare.
Testele pentru infecţii făcute asupra sângelui donat pot fi afectate de grăsimi – lipide – ce apar în sânge la câteva ore după ce au fost consumate mâncărurile grase.
În timpul donării:
Purtaţi haine cu mâneci care se pot ridica uşor mai sus de cot.
Relaxaţi-vă!
După donare:
Imediat după donare puteţi servi un sandwich şi un suc dacă simţiţi nevoia.
Rehidrataţi-vă consumând lichide.
Evitaţi în următoarele 12 ore efortul fizic intens, conducerea autovehiculelor, consumul de alcool, fumatul imediat.
Dacă vă simtiţi ameţiţi, intindeţi-vă, preferabil cu picioarele mai sus, până când senzaţia trece. În cazurile rare când mai au loc uşoare sângerări după îndepărtarea bandajului, apăsaţi locul respectiv şi ţineţi braţul ridicat timp de 3-5 minute.
Dacă apar sângerări sau vânătăi sub piele, aplicaţi comprese reci pe locul respectiv în primele 24 de ore.
O priză obişnuită de sânge este de 450 ml, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator, deoarece organismul are permanent în rezervă circa 300-400 ml de sânge (pe care îl foloseşte când se depun eforturi mari), precum şi capacitatea de a reface repede sângele donat (cantitativ în 1—2 ore, iar calitativ în 14 zile), fără a fi necesar un tratament sau o alimentaţie specială, totul depinzând de modul în care organismul repartizează diversele cantităţi de sânge în raport de nevoi şi de promptitudinea cu care se face această permanentă adaptare.