V. Stoica

Pensiuni cu peste 10 camere scoase la vânzare contra unor sume exorbitante – de milioane de euro – dar și căsuțe din lemn cu o singură cameră pentru care se cere contravaloarea unui apartament din Ploiești sunt limitele de prețuri cerute de proprietarii de vile și case de vacanță din zonele turistice ale județului Prahova. Nici terenurile intravilane construibile nu sunt prea ieftine, având în vedere utilitățile de care ar putea dispune un posibil cumpărător.
Potrivit imobiliare.ro, la capitolul case sau vile scoase la vânzare, cea mai scumpă proprietate atinge 1,9 milioane de euro, fiind vorba despre o pensiune încadrată la cinci stele, din Sinaia, care dispune de 12 camere mobilate și dotate.
Cea mai scumpă stațiune turistică din Prahova la capitolul pensiuni sau case de vacanță rămâne orașul Sinaia. Aici, o pensiune luxoasă de cinci stele din zona Furnica a fost scoasă la vânzare contra sumei de 1,9 milioane de euro. 12 camere, 600 de metri pătrați utili și până în 1000 de metri pătrați de teren sunt incluse în acest preț care este exorbitant pentru majoritatea populației. Pe lângă cele 12 camere – fiecare cu baie proprie – pensiunea respectivă are și opt balcoane, 10 locuri de parcare și un garaj. Însă, pe lângă faptul că este mobilată de lux și că a fost construită în anul 2007, valoarea pensiunii a crescut și datorită amenajărilor suplimentare, cum ar fi crama, jacuzzi, sistem de alarmă și electrocasnicele de lux din bucătăria pensiunii.
În aceeași zonă din Sinaia se poate cumpăra, însă, și o casă de vacanță – cu trei camere, 99 mp utili și doar 54 de metri pătrați de teren -pentru 53.000 de euro, ceea ce înseamnă 535,35 euro/ mp.
La Azuga, o casă de vacanță care dispune de 10 camere a fost scoasă la vânzare pentru suma de 800.000 de euro, la cei 425 de metri pătrați utili și un teren de circa 2.500 de metri pătrați. Și în acest caz este vorba despre finisaje deosebite și despre amplasarea într-o zonă cu o panoramă deosebită.
Pe lângă vilele și casele de vacanță de aproape un milion de euro, la Bușteni există și cea mai ieftină proprietate scoasă la vânzare sub denumirea de casă tip cabană. Deși are o singură cameră și ca utilități energie electrică și apă, pentru căsuța minusculă din Bușteni se cere suma de 27.000 de euro, cam cât costă un apartament semidecomandat cu trei camere în municipiul Ploiești.
La Cheia, prețurile sunt mai mici, o vilă cu cinci camere și o suprafață utilă de 102 mp, de exemplu, putându-se achiziționa contra sumei de 70.000 de euro, care include și mobilierul și bucătăria utilată. Tot la Cheia se poate cumpăra o casă de vacanță cu cinci camere și cu suprafață utilă de 120 de metri pătrați, plus 750 mp de teren pentru 49.000 de euro.