Unsprezece persoane, şapte poliţişti şi patru civili, au murit şi alte treizeci şi şase au fost rănite într-un atac cu bombă care a avut loc ieri dimineaţă într-un cartier din centrul Istanbulului, a anunţat guvernatorul oraşului, Vasip Sahin, citat de Le Figaro online.
Explozia a avut loc în districul Vezneciler, potrivit presei locale. Atacul a avut loc în apropiere de Universitatea din Istanbul şi de centrul istoric al oraşului. O maşină încărcată cu explozibili a fost detonată de la distanţă, în timp ce un autobuz al poliţiei trecea prin apropiere, potrivit CNN Turk. Atacul nu fusese revendicat până aseară.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a acuzat pe rebelii kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) că sunt responsabili de atentatul cu mașină-capcană de ieri, relatează France Presse. „Nu este o noutate că organizația teroristă (termenul prin care este desemnat oficial PKK) își propagă atacurile în orașe”, a mai spus el presei la capătul unei vizite la câțiva răniți îngrijiți într-un spital din apropiere de locul atentatului.
„Lupta noastră împotriva terorismului va continua până la capăt, până la Apocalipsă”, a spus liderul turc.
„Acest atac nu poate fi iertat”, a insistat el, dând asigurări că toate măsurile au fost luate, „deoarece trebuie să fim pregătiți să facem față oricărui eventual act de terorism“.
Turcia se află de câteva luni în stare de alertă sporită din cauza unei serii de atacuri atribuite grupării jihadiste Statul Islamic sau legate de reluarea conflictului kurd, ceea ce a dus la o scădere a numărului de turiști.