F.T.

Este lumea de azi atât de agitată, atât de “ efervescentă” – în sensul negativ al cuvântului – încât să existe, mai tot timpul, suspiciunea unei nenorociri produse “de mână omenească” ? Se pare că da. Îi este necesară societății o cultură antiteroristă, în contextul în care, periodic, auzim de atacuri armate, de alarme mai mult sau mai puțin false cu bombe? Cu siguranță că da. Acestea sunt și motivele pentru care, vineri, 17 iunie, la Stația de pompare țiței Călăreți – Conpet SA Ploiești, din comuna Tămădău Mare, judeţul Ilfov, s-a desfășurat un exercițiu de simulare a unui atac terorist, în care au fost angrenate importante forţe terestre și aeriene. Nu în ultimul rând, SRI.
Din prima secundă în care s-a dat alarma că indivizi cu intenții nu tocmai ortodoxe au pătruns în incinta stației și au luat ostatici, din pământ, din iarbă verde și din aer au apărut forțele de intervenție. Astfel, dincolo de ceea ce se vede și aude în fiecare zi – girofare și sirene ale poliției, ale pompierilor, ale salvărilor – deasupra rezervoarelor cu țiței aparținând CONPET SA și-au făcut apariția trei elicoptere. Pe cer, au apărut și parașutiști. Dintr-unul din elicoptere care survolau zona critică, au coborât în rapel luptătorii antitero. Cum, în urma negocierilor cu astfel de oameni, care iau ostateci oameni nevinovați, nu se ajunge, de regulă, la niciun rezultat, se intervine în forță, totul desfășurându-se coordonat. Așa s-a întâmplat și vineri, 17 iunie, teroriștii fiind anihilați.
Situația începea să fie sub control, la Stația de pompare de la Călăreți, chiar dacă detonarea unui pachet suspect – care fusese lăsat “ca amintire” de către intruși– era următoarea etapă a exercițiului. Sigur, multă lume ar fi vrut ca acesta să fie trimis, ramburs, expeditorilor! Pirotehniștii nu acționează însă după cum scrie la Vechiul Testament – “ Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte” -, ci după metode specifice. Într-un final, nu lipsit de emoții, încărcătura explozivă plasată într-un autoturism a fost detonată. Schijele zboară. Spun organizatorii evenimentului: “ Închipuiți-vă că aceste schije au o viteză foarte mare și pot afecta totul pe o rază de 500 de metri. Dacă o astfel de bombă este amplasată într-o stație de metrou sau la Aeroport, ce se poate întâmpla ?”. Ceva foarte rău, desigur.
Când totul părea sub control la Stația Călăreți, forțele de intervenție sunt puse din nou pe jar– incendiu la unul dintre rezervoarele de țiței, fiindcă, în schimbul de focuri, un glonț de-al infractorilor a ricoșat într-unul dintre ele. Trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, precum și un echipaj SMURD au participat la stingerea incendiului și acordarea de asistență victimelor.
A fost un exercițiu de simulare al CONPET SA Ploiești, la unul dintre punctele sale de lucru – Stația de pompare țiței Călăreți, comuna Tămădău Mare, județul Ilfov. A fost, după cum spunea directorul general al societății, Liviu Ilași, o colaboare excelentă a forțelor de intervenție, în contextul în care astfel de scenarii – din păcate reale– au loc tot mai des în lume.
Iar la Stația de pompare țiței – Conpet SA Ploiești, una dintre cele mai mari stații de livrare a țițeiului din Europa, a fost primul exercițiu de intervenție antiteroristă de-o asemenea anvergură. Reușit.