Bogdan Toader a fost ales președinte al CJ, însă vicepreședinții au rămas în coadă de pește
Violeta Stoica
Ședința de constituire a Consiliului Județean Prahova, a cărui componență a rezultat în urma alegerilor locale din 5 iunie, a stat sub semnul orgoliilor politice, a amenințărilor și a retragerilor. La a treia convocare – așa cum era de așteptat – s-au prezentat și liberalii, însă întrunirea a fost marcată de scandaluri, de la început și până la ultimul minut.
Tensiunea a fost cuvântul de ordine, ceea ce a și condus la părăsirea ședinței de către liberali, iar mai apoi, o surpriză pentru mulți, de către reprezentanții ALDE. Dacă liberalii au ieșit din sală acuzând că nu a fost secret votul pentru alegerea președintelui Consiliului Județean Prahova, cei patru consilieri județeni aleși pe lista Partidului Alianța Liberalilor și Democraților au părăsit sala pe motiv de… Cătălina Bozianu (PMP), despre care se știa că va fi propusă pentru ocuparea uneia dintre cele două funcții de vicepreședinte al CJ. Nu au lipsit nici amenințările cu plângeri în contencios administrativ, dar nici huiduielile, deși pare greu de crezut că la ședința de constituire a unei autorități județene se poate să se întâmple și așa ceva.
Ședința de constituire a Consiliului Județean Prahova a avut drept rezultat validarea mandatelor de consilieri, depunerea jurămintelor și alegerea președintelui structurii județene rezultate în urma votului din data de 5 iunie, deși pe ordinea de zi mai figurau și alegerea celor doi vicepreședinți, precum și constituirea comisiilor de specialitate ale legislativului județean.
Prima parte a ședinței, deși mai puțin tensionată, anunța deja furtuna care avea să se declanșeze în sala de ședințe a Palatului Administrativ din Ploiești.
Toți cei 37 de consilieri au depus jurământul, pe rând, noul legislativ județean fiind format din reprezentanții a patru partide politice: PSD (16 mandate), PNL (15 mandate), ALDE (patru mandate) și PMP (două mandate).
Noii consilieri județeni care au depus ieri jurământul sunt, pe grupuri de partid: din partea Partidului Social Democrat– Alexandru Bănică, Mihaela Carmen Dumitru, Rareș Enescu, Mihai Ilie, Fabioara Ionescu, Ion Ionică, Darius Meșca, Laura Moagher, Gheorghe Neaga, Justinian Nică, Andrei Nicolae, Ionel Pîrvu, Daniel Sepși, Ludmila Sfîrloagă, Bogdan Toader, David Viter; din partea Partidului Național Liberal – Dan Ciolac, Simona David, Iulian Dumitrescu, Cristian Dumitru, Gabriel Hornoiu, Adrian Ionică, Eugen Ionică, Gheorghe Necula, Marian Nistor, Rodica Papuc, Cristian Popescu, Nicușor Răducanu, Mihail Soiu, Dorin Tudora, Lorin Tudoran; din partea Partidului Alianța Liberalilor și Democraților – Vasile Ardeleanu, Vasile Pătrașcu, Toma Pințoiu, Horia Toma; din partea Partidului Mișcarea Populară – Cătălina Bozianu și Adrian Tomoșoiu.
Lucrurile s-au complicat odată cu subiectul cel mai fierbinte de pe ordinea de zi: alegerea președintelui Consiliului Județean Prahova, propunerile înaintate de PSD și PNL fiind Bogdan Toader,
respectiv Iulian Dumitrescu. Bogdan Toader a fost ales cu 22 de voturi, în timp ce Iulian Dumitrescu a fost votat de 14 consilieri, unul dintre voturi fiind declarat nul. Votul secret a fost considerat nesecret de către liberali, pentru că pesediștii și reprezentanții ALDE și PMP ar fi arătat liderilor lor de partid modul în care au votat. “Discuția s-a axat pe secretul votului, iar noi am solicitat respectarea legii. Ieșeau din cabină, arătau votul, mergeau câțiva metri cu buletinul de vot deschis, erau câteva persoane acolo cărora trebuiau să le arate votul, apoi îl băgau în urnă”, a declarat, după ieșirea din sală a celor 15 consilieri liberali, copreședintele PNL Prahova Iulian Dumitrescu, iar George Ionescu (de asemenea, copreședinte al PNL Prahova) a precizat că liberalii vor contesta votul pentru alegerea președintelui Consiliului Județean Prahova.
Pe de altă parte, însă, și pesediștii, prin vocea președintelui organizației prahovene, Bogdan Toader (ales ieri președinte al Consiliului Județean), au amenințat cu plângere penală pentru șantaj și tentativă de cumpărare a voturilor din partea unor reprezentanți ai alianței PSD-ALDE-PMP.
Scandalul nu s-a oprit la părăsirea ședinței de către liberali. Și cei patru reprezentanți ai ALDE și-au luat bagajele și au plecat din sală, fără să mai revină în ședință, neacceptând propunerea ca Nicoleta Cătălina Bozianu să devină vicepreședinte al CJ Prahova. Drept urmare, nemaifiind întrunită majoritatea simplă, ședința s-a suspendat, urmând ca aleșii județeni să fie convocați într-o nouă întrunire pentru completarea conducerii CJ.