Virginia Raggi, candidata din partea Mişcării 5 Stele, creată de umoristul Beppe Grillo, a fost aleasă primar al Romei în urma alegerilor de duminică. Ea devine prima femeie primar al oraşului după ce a învins pe contracandidatul sau, Robert Giachetti din Partidului Democrat (PD) al premierului Matteo Renzi.
Raggi, o avocată în vârstă de 37 de ani, a câştigat 67,2% din voturi, potrivit rezultatelor parţiale după numărarea a 80% din voturi. Vorbind presei după aflarea rezultatelor, Raggi a spus că este „un moment istoric fundamental care marchează un punct de cotitură: pentru prima dată, Roma are un primar femeie, într-un moment în care egalitatea de şanse este încă o himeră”.
Femeia a promis să „restabilească legalitatea şi transparenţa instituţiilor, după 20 de ani de proastă guvernare”.
Pe noul primar al Romei îl aşteaptă un oraş cu datorii de peste 13 miliarde de euro, de două ori mai mult decât bugetul său anual.
Şi la Torino, o altă candidată, de puţin timp în politică, tot din partea Mişcării 5 Stele, a câştigat primăria. Chiara Appendino, în vârstă de 31 de ani, l-a detronat cu 54% pe primarul cu experienţă Piero Fassino, un cunoscut lider PD.