F. T.

Ieri dimineaţa, la SC OMV Petrom – Punct de lucru Petrobrazi SA – a fost activat Planul roșu de intervenție, valabil atunci când, în urma unui dezastru, rezultă mai mult de șase răniți grav. Brazi, ora 10. Sirenele Ambulanțelor, ale Pompierilor, ale Poliției și ale altor autospeciale de intervenție înconjoară sediul SC OMV Petrom SA – Punctul de lucru Petrobrazi SA.
“E dezastru. A fost o explozie… Avem scurgeri de hidrogen sulfurat. Arde și un rezervor cu motorină… Sunt răniți, nu știm câți”, se dă alarma în incinta rafinăriei.
Afară, Poliția Rutieră și Jandarmeria instituie filtre pe principalele căi de acces în zonă, prioritate având salvările. Un spital de campanie, pentru trierea victimelor exploziei – muncitori în cadrul societății – este amenajat în apropiere.
Se vorbește despre artere femurale secționate, despre fracturi de mandibule, și, tot mai insistent, despre inhalări/intoxicații cu hidrogen sulfurat. Despre arsuri! Fără să vrei, cazul Colectiv îți revine în memorie…
La locul evenimentului s-au deplasat reprezentanți ai principalelor instituții cu atribuții din județ în astfel de situații. Subprefectul Prahovei, Mădălina Lupea, a venit însoțită de alți 17 subprefecți din tot atâtea județe, pentru a vedea la lucru forțele de intervenție prahovene, chiar dacă nu a fost vorba decât despre un exercițiu pentru antrenarea structurilor de intervenție.
“Astfel de simulări urmăresc modul în care forțele angrenate în misiuni de acest gen – pompieri, personal medical, poliție, jandarmi etc – gestionează situațiile create, precum și capacitatea de organizare și desfășurare a acțiunilor de intervenție pentru limitarea și înlăturarea efectelor accidentelor chimice”, ne spune Raluca Vasiloaie, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Șerban Cantacuzino” Prahova.
Simulare – nesimulare, personalul medical de la UPU – SMURD angrenat în salvarea “victimelor exploziei” își face treaba cu prisosință. Nu se aud decât îndemnuri și sfaturi scurte, sacadate și la obiect. Cel mai des se rosteşte “Repede, repede, repede!“ Apoi: “Trebuie înveliți toți răniții în folii, fiindcă au arsuri”; “Repede, aici, un guler cervical !”; „Presați, fiiindcă trebuie oprită scurgerea de sânge !”; „Ridicați targa !”. La semnalul meu: “Unu, doi, trei și…!”.
E un du-te, vino în cortul amenajat ca spital de campanie. Fiecare cadru medical își știe rolul, nu se calcă nimeni pe picioare. După acordarea primului ajutor și stabilizare, victimele sunt preluate pe rând de ambulanță și trimise la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Ploiești. Un ultim sfat al paramedicilor către brancardieri, înainte ca fiecare victimă să fie urcată în mașină: „Să nu uitați fișa pacientului. Luați-l ! Repede, repede, repede ! ”
O fi ea simulare, dar când vezi personalul medical transpirând – la propriu, agitându-se – chiar dacă este un simplu exercițiu, monitorizând fiecare bătaie de inimă – chiar dacă nimeni nu avea palpitații, începi să ai speranța că nu-i totul pierdut în țara asta. Mai ales viețile omenești!
Salvarea vieților și limitarea pagubelor materiale în caz de explozie urmată de scăpare de hidrogen sulfurat în atmosferă, respectiv accident chimic și explozie urmată de incendiu la un rezervor cu motorină – acesta a fost, de altfel, și scopul simulării de ieri, de la SC OMV Petrom – Punct de lucru Petrobrazi SA. Pentru aceasta au fost mobilizați peste 110 pompieri militari și paramedici, 13 autospeciale de lucru cu apă și spumă, o autospecială pentru transport personal și victime multiple, o autospecială de intervenție pentru accidente și calamități, nouă ambulanțe SMURD, cinci autospeciale de primă intervenție/ comandă și două autospeciale grupă operativă.