N. Dumitrescu
Dacă pentru mulţi dintre români, primăvara şi începutul verii acestui an au fost foarte atipice – ba cu perioade succesive de ploi, ba cu zile caniculare – specifice miezului de august, pentru cei din agricultură, în schimb, sunt benefice, la unele culturi anunţându-se, deja, producţii nesperat de bune! Situaţia este valabilă inclusiv în Prahova, directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Prahova
confirmându-ne că la rapiţă şi grâu se anunţă producţii record, în condiţiile în care, în cazul celei de-a doua culturi, recoltarea nici nu s-a finalizat. La rapiţă, de exemplu, considerată cereala locomotivă a agriculturii, producţia medie, faţă de cea înregistrată anul trecut, este mai mare cu 600-700 de kg /hectar, iar la grâu, chiar şi cu 1000 kg/hectar!
Ploile şi căldura, înregistrate în primăvara şi începutul verii din acest an, au fost, în judeţ, foarte favorabile producţiei agricole. Confirmarea vine după ce s-a finalizat recoltarea rapiţei şi a început recoltarea grâului, Marian Marcu, directorul Direcţiei Judeţene Agricole Prahova, declarându-ne, la sfârşitul săptămânii trecute, că la ambele culturi s-au înregistrat producţii foarte bune, în condiţiile în care, la grâu, mai e ceva de cules de pe câmp. „În cazul grâului, recoltarea a depăşit 50% din suprafaţa cultivată, producţia medie fiind de aproximativ 4 tone /hectar. Se anunţă deja o producţie record, mai mare cu 1000 de kg/hectar faţă de 2015, an care, de asemenea, a fost unul bun pentru producţia de grâu”, ne-a declarat Marian Marcu. În ceea ce priveşte rapiţa, acesta a menţionat că s-a încheiat recoltarea, unde, de asemenea, au fost înregistrate producţii record. Astfel, producţia medie la rapiţă este de 2.900 de kg/hectar, cu 600-700 kg/h mai mare în comparaţie cu cea înregistrată anul trecut. La nivelul judeţului Prahova au fost cultivate 50.000 de hectare de teren, din care cu grâu- 35.000 de hectare, rapiţă – 8000 de hectare, orz – 4.250 de hectare, orzoaiacă de toamnă – 1000 de hectare. De departe, însă, în comparaţie cu anii trecuţi, culturile de rapiţă şi grâu sunt considerate cele mai favorabile. Iar cifrele vorbesc de la sine – rapiţă: în anul 2009, producţia medie a fost de 1.300 de kg/hectar, în anul 2010 – 2000 kg/ha, în 2014 – 2.800 kg/ha, anul acesta – 2.900 kg/ha. La grâu – în anul 2009, producţia medie a fost de 2,8 tone/ha, în 2010 – 2,5 tone/ha, în 2014 – 3,4 tone/ha, anul acesta – 4 tone/ha. În ceea ce priveşte rapiţa, conform declaraţiilor directorului Direcţiei Agricole Prahova, agricultorii prahoveni s-au reorientat deoarece a fost considerată o cultură profitabilă. „Faptul că în sezonul rece nu au fost perioade foarte mari de îngheţ/dezgheţ, pentru rapiţă, anul 2016 a fost unul foarte bun pentru dezvoltarea plantelor. Au fost şi ploi, dar şi vreme bună, exact ceea ce trebuie unei astfel de culturi”, ne-a precizat interlocutorul nostru. Pe de altă parte, în comparaţie cu alte produse agricole, preţul la rapiţă nu înregistrează, de la an la an, foarte mari fluctuaţii, fapt ce le permite fermierilor să-şi stabilească, din timp, un plan de bătaie pentru ceea ce vor să pună sub brazde. De pildă, în această perioadă, la rapiţă, preţul este de 1,55-1,60 lei/kg, iar tona de grâu se vinde cu 172,9 dolari. Ca şi în cazul grâului, la nivelul judeţului, rapiţa este cultivată în zona de câmpie.
De precizat este şi faptul că, la nivel naţional, pentru anul 2016, rapiţa rămâne cea mai profitabilă cultură, având şi cea mai mare căutare pe piață, preţul oferit ajutându-i pe fermieri să mai recupereze din pierderile înregistrate la celelalte culturi. Rapiţa este căutată deoarece este un produs legat de piaţa de biodisel, iar cererea, la acest capitol, este foarte mare. Totodată, pentru că este una dintre cele mai profitabile culturi, rapiţa este considerată drept “cereala locomotivă” a agriculturii.