Violeta Stoica

Paragina din perioada verii în care se găsea așa-numitul Parc Municipal Ploiești Vest a devenit de-a dreptul sinistră, după venirea toamnei. Crâmpeiele de zone verzi care se mai zăreau dintre bălării pe perioada sezonului cald au dispărut, uscăciunea și imaginea dezolantă a unui parc lipsit de viață fiind capabile să alunge din start orice vizitator. Doar curioșii care vor să mai vadă cum se mai prezintă terenurile de sport după ploaie sau masochiștii care vor să fie zgâriați de ciulinii numai buni de agățat pe îmbrăcăminte mai trec prin zona respectivă.
Puțini știu, însă, că minunăția numită Parcul Municipal Vest înghite o grămadă de bani de la bugetul local, pentru că proiectul nu a fost gândit și cu cheltuielile destinate utilajelor necesare pentru întreținerea spațiilor verzi, a clădirilor sau a terenurilor de sport existente pe cele peste 50 de hectare.
Nici în prezent nu au fost ocupate cele 49 de posturi scoase la concurs, dintre care 24 sunt de paznici, iar 20 de îngrijitori. Și, potrivit primarului Adrian Dobre, pentru transformarea unui amărât de post de îngrijitor în post de casier (persoană care să se ocupe de încasarea banilor celor care vor să folosească anumite spații din incintă) a fost nevoie de o corespondență cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, pentru ca municipalitatea să se asigure că acest lucru este permis.
Între timp, însă, se așteaptă rezultatul expertizei care se află în derulare, după ce Primăria Ploiești a încheiat un contract de prestări servicii pentru a se constata dezastrul de la această investiție de aproape 17 milioane de euro.

Expertiza tehnică aflată acum în derulare, care va fi executată de către o societate cu experiență în domeniu din Capitală – La Maison du Jardin Eu -, contra sumei de 3.500 de lei fără TVA, va arăta care au fost hibele sau care sunt problemele apărute din diverse cauze care au produs dezastrul de pe cele câteva zeci de hectare de teren aflate dincolo de Gara de Vest din Ploiești.
Pănă la finalizarea expertizei, pe care primarul Ploieștiului speră să o aibă pe birou în circa 20 de zile, municipalitatea a început să bage bani de la bugetul local în salarizarea personalului și în echipamentele, utilajele și alte investiții care trebuie făcute în acel parc.
La sfârșitul lunii iulie a acestui an, la o rectificare bugetară, s-au stabilit sumele destinate finanțării parcului din zona de Vest a Ploieștiului. Totalul cheltuielilor estimate pentru perioada august – decembrie 2016 a fost de aproape 1,4 milioane de lei, adică 14 miliarde de lei vechi, în aceste sume fiind incluse și cheltuielile salariale și cele pentru achiziționarea utilajelor și a uneltelor necesare pentru întreținerea spațiilor “verzi” și a imobilelor din incintă.
Cea mai mare cheltuială efectuată prin achiziție directă de către Primăria Ploiești pentru parcul de la vest a fost, în luna septembrie, pentru cumpărarea unei autoutilitare cu cabină dublă și benă basculabilă, în valoare de 111.122 de lei fără TVA. Pentru cumpărarea a două motocoase, alte vreo 32.000 de lei au fost alocate, iar pentru diferite “mărunțișuri”, cum ar fi găleți metalice, furci cu câte trei coarne, topoare și târnăcoape, s-au mai cheltuit prin achiziție directă alte câteva zeci de mii de lei.
Pe de altă parte, însă, la finalul lunii august, consilierii locali au aprobat tarifele pentru folosirea unor spații din incinta parcului, cum ar fi terenurile de sport (inundate complet în urma precipitațiilor căzute în ultimele zile) sau parcarea de la intrare. Și aici a fost o problemă: imposibilitatea de a încasa banii la parc din cauza inexistenței unui casier! Așa cum ne-a declarat edilul Ploieștiului, Adrian Dobre, și pentru transformarea unui post din îngrijitor în casier a fost nevoie să se poarte o corespondență cu reprezentanții ADR Sud Muntenia.
Ce estimări aveau reprezentanții municipalității pentru încasările de la parcul de la Gara de Vest? Venituri din parcări, de exemplu, pentru luna septembrie, de 4.209 ore la tariful de doi lei ora de staționare, total – 8.420 de lei. Ca venituri din evenimente, luând în calcul prima variantă de aplicare a tarifelor (luna august, care nu a mai rămas valabilă, pentru că tarifele ar fi trebuit să fie aplicate din septembrie), reprezentanții Primăriei Ploiești previzionaseră pentru august-decembrie organizarea în incinta parcului a nu mai puțin de 20 de evenimente, ceea ce ar fi însemnat intrarea în bugetul local a sumei de 148.540 de lei.
Am solicitat reprezentanților Primăriei Ploiești sumele exacte cheltuite până acum pentru întreținerea și paza renumitului parc, precum și încasările aferente perioadei de la 1 septembrie și până la zi, având în vedere că din septembrie ar fi trebuit să se aplice hotărârea consilierilor locali de stabilire a tarifelor de folosire a parcării, a terenurilor de sport și pentru organizarea de evenimente. Deși am solicitat precizările necesare în regim de urgență (aceste informații putând fi furnizate direct din contabilitate), până la închiderea ediției nu am primit un răspuns oficial în acest sens, însă vom reveni cu informații suplimentare imediat ce le vom avea.