F.T.

În ultima săptămână, structurile poliţieneşti teritoriale de Investigare a Criminalităţii Economice au investigat peste 150 de infracţiuni, de comiterea acestora fiind suspectate 28 de persoane.
Gama infracţiunilor descoperite a inclus în principal fapte de evaziune fiscală, fals şi uz de fals, spălarea banilor, înşelăciuni. Pentru descoperirea faptelor penale menţionate, ofiţerii de investigare a criminalității economice au efectuat 78 de percheziţii domiciliare, în urma acestora fiind puse în aplicare 47 de mandate de aducere şi instituindu-se măsuri asigurătorii în valoare de peste 335.000 de lei. Adiacent, au fost aplicate 159 de sancțiuni contravenţionale, în valoare de peste 493.000 de lei.
Cu titlul exemplificativ de acţiune pentru combaterea criminalităţii economice, IGPR menţionează raziile poliţiştilor de la IPJ Prahova, din data de 25 octombrie, când, sub coordonarea procurorilor prahoveni, aceştia au descins în 19 locaţii din judeţ, dar şi din Capitala şi judeţele Călăraşi, Dâmboviţa şi Ilfov, la suspecţi de evaziune fiscală şi spălare de bani. Conform rechizitoriului procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, din cercetări a reieșit că, în perioada 2010 – 2014, „persoanele bănuite ar fi creat un circuit fiscal fictiv, prin intermediul a 16 societăți comerciale, având ca scop sustragerea de la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat în vederea obținerii unor beneficii materiale substanțiale. În baza facturilor fictive de achiziții emise de firmele <>, persoanele bănuite ar fi dedus în mod nelegal TVA și s-ar fi sustras de la plata impozitului pe profit, bugetul de stat fiind prejudiciat cu suma de 2.318.704 lei. Ulterior, prin intermediul societăților controlate a fost supusă procesului de spălare a banilor suma de 1.112.401 lei, prin efectuarea mai multor operațiuni financiare, constând în transferuri bancare, urmate de retrageri imediate sau de rularea acestor valori prin conturile bancare ale societăților”.