Ana Maxim
Cel puțin 40 de cazuri sociale sunt înregistrate, în fiecare an, la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din Ploiești. Pe de o parte, este vorba despre cazurile a zeci de femei care își abandonează copiii întrucât nu vor să-și asume responsabilitatea creșterii lor sau nu le pot oferi condiții decente de trai. Micuții sunt preluați de asistenții maternali profesioniști, apoi sunt dați spre adopție. Pe de altă parte, există mame decise să-și crească micuții, dar au nevoie de susținere din partea statului și a comunității locale, deoarece trăiesc într-o sărăcie cruntă. În condițiile în care numărul total al nașterilor este în scădere la spitalul amintit, numărul cazurilor sociale se menține constant, în ultimii ani.
De la începutul anului și până în prezent, la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din Ploiești s-au înregistrat 34 de cazuri sociale. Astfel de cazuri sunt consemnate atunci când mamele cer măsuri de protecție socială pentru bebeluși, susținând că nu au cu ce să îi crească și când, pur și simplu, ele dispar din spital. Cazuri sociale sunt, însă, și cele ale femeilor care vor să-și crească pruncii, dar provin din familii extrem de sărace, neavând nici măcar scutece pentru cei mici. Anul acesta, 20 de bebeluși pe care mamele i-au lăsat la Maternitate au ajuns la asistenții maternali, iar doi copii au fost trimiși la Complexul de Servicii Comunitare „Sfântul Andrei“ din Ploiești, din cauza unor probleme de sănătate. De asemenea, 12 copii au fost reintegrați în familia naturală, după ce mamele s-au răzgândit și au decis să îi ia acasă, după cum ne-a precizat Mary Leonte, asistent social în cadrul Maternității din Ploiești.
Numărul cazurilor sociale din acest spital este constant în ultimii ani, deși numărul de nașteri este în scădere, în principal în contextul scăderii natalității la nivel județean, dar și pentru că unele mame preferă să nască în spitale din București. Anul trecut, s-au înregistrat în Maternitatea ploieșteană 46 de cazuri sociale, 25 de copii ajungând la asistenți maternali, în anul 2014 au fost 41 de cazuri sociale și 25 de copii au fost preluați de asistenți maternali, iar în 2013 au existat 66 de cazuri sociale, iar 39 de copii au ajuns la asistenți maternali.
Unele femei susțin că sunt nevoite să-și lase micuții în spital din cauza sărăciei și a faptului că acasă le mai așteaptă alte guri de hrănit. Altele nu au o situație socială gravă, nu au alți copii, dar pur și simplu nu doresc să-și asume răspunderea creșterii unui prunc. Multe dintre acestea din urmă nu sunt căsătorite legal, în cazul altora nu soții sunt tații copiilor, așa că, neavând susținerea familiilor, femeile preferă să lase statul să decidă soarta bebelușilor lor. Există și cazuri rare în care femeile își lasă copiii în Maternitate după ce medicii le spun că aceștia s-au născut cu anumite afecțiuni grave. De obicei, după externare, micuții ajung în grija personalului Complexului de Servicii Comunitare „Sfântul Andrei“ din Ploiești, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Prahova. Foarte multe dintre femeile care refuză să-și ia copiii acasă mai au doi, trei, patru, chiar și opt copii în sistemul de protecție socială. “Sunt femei care nasc un copil pe care îl abandonează și în anul următor revin, iar situația este aceeași”, ne-a mai precizat Mary Leonte. Despre unele mame, însă, nu se știu prea multe, pentru că pur şi simplu fug din spital, iar acest lucru se poate întâmpla chiar în ziua în care au născut, punându-și în pericol și sănătatea. În această situație, este anunțat asistentul social de către personalul medical, iar în termen de 24 de ore de la dispariție sunt anunțate Poliția și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Dacă mama nu revine în termen de cinci zile de la data la care a fugit, este întocmit un proces verbal de abandon semnat de reprezentantul DGASPC Prahova, de cel al Poliției și de asistentul social al Maternității. Dacă este clinic sănătos copilul, acesta ajunge la asistentul maternal, dacă nu, el mai rămâne în spital până când decid medicii că poate fi externat. Sunt și prahovence care revin în Maternitate la câteva zile după dispariție. Unele susțin că s-au răzgândit, nu mai vor să-și abandoneze micuții, altele spun că au fost nevoite să plece, o perioadă, pentru a avea grijă de copiii mici rămași acasă. “Aceste mame trebuie să înțeleagă că nu este nevoie să fugă din spital. Dacă au copii acasă, pot pleca la cerere. Se întocmește certificatul de naștere al copilului și mama dă o declarație că nu îl abandonează, că îl va vizita și când medicul decide externarea lui îl va putea lua acasă. Nu este o închisoare aici, înțelegem dacă au acasă o situație mai dificilă. Sunt femei cu trei, patru, cinci copii acasă, de vârste mici, și le duc și grija lor”, ne-a mai precizat asistentul social.
83 de minore au născut, în 2016, la Ploiești
În fiecare lună, în Maternitatea ploieșteană nasc și aproximativ 10 minore, iar fenomenul nu dă semne că s-ar diminua. Numai anul acesta au devenit mame 83 de fete cu vârste între 13 și 18 ani – vârste la care fetele ar trebui să fie preocupate să-și termine studiile gimnaziale sau liceale și să se orienteze către o meserie. Cele mai multe adolescente provin din familii cu probleme sociale, dezorganizate, de obicei familii în care și alte femei au născut încă de la vârsta adolescenței. Pentru că nu dețin sau ignoră minime cunoștințe despre metodele contraceptive, unele fete ajung să aibă, la vârsta de 18 ani, chiar și doi copii. Asta chiar dacă, după prima naștere, ele primesc și informații despre metode contraceptive și află că în Maternitate există inclusiv un cabinet de planning familial unde pot solicita informații. Totuși, în Maternitatea ploieșteană foarte puține dintre minore își abandonează nou–născuții în spital, cele mai multe având susținere din partea familiei și a taților.