Stresul traumatic afectează în mod diferit creierul copiilor şi adolescenţilor în funcţie de sexul acestora, potrivit unui nou studiu efectuat la Stanford University Medical Center, ale cărui concluzii au fost publicate în jurnalul ”Depression and Anxiety”, relatează Agerpres.
În cazul tinerilor cu tulburări post-traumatice de stres, oamenii de ştiinţă au descoperit diferenţe structurale între băieţi şi fete într-o zonă a cortexului insular, numit şi insula, o regiune din creier care detectează semnale ale corpului şi procesează emoţiile şi empatia. Insula ajută la integrarea sentimentelor, acţiunilor şi a altor funcţii ale creierului.

Victor Carrion, cercetător-şef şi profesor de ştiinţe psihiatrice şi comportamentale la Stanford, a declarat că ”insula pare să joace un rol cheie în dezvoltarea PTSD (tulburarea de stres post-traumatică)”.

”Diferenţa pe care am observat-o între creierele băieţilor şi ale fetelor care au experimentat trauma psihologică este importantă deoarece poate explica deosebirile dintre sexe în ceea ce priveşte simptomele de traumă”, a mai spus acesta.

Unii dintre tinerii care sunt expuşi la stres traumatic dezvoltă PTSD, iar o parte dintre aceştia se confruntă cu amintiri ale evenimentelor traumatice – evită anumite locuri ori persoane sau locuri care le amintesc de evenimentele prin care au trecut şi pot suferi o varietate de probleme, inclusiv retragerea din societate şi dificultăţi în a adormi sau probleme de concentrare.

Cercetări anterioare au demonstrat că fetele care trec printr-o traumă sunt mai predispuse să dezvolte PTSD decât băieţii, însă oamenii de ştiinţă nu au putut afla de ce se întâmplă acest lucru.

În cadrul studiului, specialiştii au efectuat teste de imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM sau RMN) pe 59 de subiecţi cu vârste între 9 şi 17 ani. 30 dintre aceştia -14 fete şi 16 băieţi – manifestau simptome de traumă, iar 29 – grupul de control format din 15 băieţi şi 14 fete – nu prezentau simptome.

Oamenii de ştiinţă nu au observat diferenţe în ceea ce priveşte structura creierului între băieţii şi fetele din grupul de control. Însă au constatat diferenţe între băieţii şi fetele din primul grup, mai exact într-o porţiune a insulei care avea un volum şi o suprafaţă mai mare în cazul băieţilor traumatizaţi în comparaţie cu cei din grupul de control. Pe de altă parte, în cazul fetelor traumatizate volumul şi suprafaţa regiunii respective erau mai mici decât la cele din grupul de control.

Descoperirea este semnificativă pentru persoanele care lucrează cu tineri afectaţi de traume, potrivit oamenilor de ştiinţă. ”Este important ca cei care lucrează cu tineri traumatizaţi să ia în considerare diferenţele manifestate pe sexe”, a declarat Megan Klabunde, autoarea principală a studiului. ”Concluziile noastre sugerează că este posibil ca băieţii şi fetele să manifeste simptome diferite de traumă şi că ei ar putea beneficia de abordări diferite ale tratamentului”, a completat specialista.

În mod obişnuit, insula se modifică în timpul copilăriei şi adolescenţei, volumul acesteia devenind mai mic pe măsură ce copiii şi adolescenţii cresc. Cercetătorii susţin, în urma studiului, că stresul traumatic poate contribui la accelerarea îmbătrânirii corticale a insulei în cazul fetelor care dezvoltă PTSD, a mai spus Klabunde. ”Există unele studii ce sugerează că nivelurile ridicate de stres pot contribui la apariţia mai devreme a pubertăţii la fete”, a spus aceasta.

Articolul poate fi citit si in editia tiparita