Tricolorul LMV Ploiești – CS Arcada Galați 1:3 (16:25, 25:23, 23:25, 16:25)

Petre Apostol

Sala: Sporturilor „Olimpia”, Ploiești. Spectatori: aproximativ 600.
Tricolorul LMV: Zhylinskyi, Milivojevic, Grigoraș, Voinea, Riabukha, Carrasco – Skundric. Au mai intrat: Farcaș, Aleksic, Ghimeș (cpt.).
Antrenori: Sergiu Stancu, Mădălin Marinescu.
CS Arcada: Safonov, Radovic, De Pra, Despotovski (cpt.), Janic, Gradinarov – Rosic. Au mai jucat: Spînu, Cristudor, Muscină.
Antrenori: Martin Stoev, Marian Apostu.
Arbitri: Silvian Lungu și Bogdan Stoica (ambii din București).
Observator FRV: Constantin Ispas (București).

Echipa masculină de volei Tricolorul LMV Ploiești a suferit prima înfrângere de pe teren propriu din acest sezon competițional, pierzând duelul cu CS Arcada Galați, medaliata cu bronz din sezonul precedent, de sâmbătă, contând pentru etapa a VIII-a din Divizia A1. După patru victorii consecutive în Sala „Olimpia”, și cu șase succese din șapte meciuri disputate în campionat, elevii antrenorilor Sergiu Stancu și Mădălin Marinescu au cedat în cel mai interesant duel al rundei, ratând să obțină măcar un punct, deși au fost foarte aproape.
Cu Centelles în tribună, care urmează un program de recuperare după accidentarea (entorsă) de la meciul anterior din campionat, fără Ferreira, căruia i s-a reziliat contractul zilele trecute, fiind nevoit să se întoarcă în țara sa natală (Brazilia) din motive personale, și cu Milivojevic care încă nu este la randament 100%, Tricolorul LMV nu a mai avut soluțiile necesare de a depăși o echipă cu o apărare foarte bună.

CS Arcada Galați a intrat mai bine în meci, punctând de două ori în startul setului inaugural. Dar, pe serviciul lui Milivojevic, revenit ca titular, Tricolorul LMV a preluat conducerea, prin trei puncte la rând, scor 5:4. Gălățenii au revenit imediat în avantaj, iar apoi s-au distanțat la trei puncte, scor 11:8. Grigoraș, Zhylinskyi și Milivojevic au răspuns inițial, dar oaspeții au reușit să-și majoreze ecartul, care a crescut la patru lungimi, scor 14:10.

Tricolorul LMV a redus la jumătate avantajul adversarilor, scor 12:14, respectiv 13:15, însă oaspeții au dat lovitura decisivă de la 14:17, când au reușit să puncteze de trei ori la rând, beneficiind de o apărare foarte bună, în primul rând. Ploieștenii nu mai putut reveni, iar diferența a crescut până la nouă puncte, chiar în finalul setului, încheiat cu scorul de 25:16 pentru vizitatori.

Tot CS Arcada s-a aflat la timona jocului în startul actului secund, scor 4:2, respectiv 5:3. Dar, Grigoraș a sunat adunarea, punctele sale egalând situația pe tabela de marcaj la 5. Apoi, de la 5:6, Tricolorul LMV a punctat de patru ori la rând, grație unui serviciu excelent al lui Voinea.

Oaspeții au replicat, revenind la un punct, scor 11:10, dar Riabukha și Zhylinskyi au menținut gazdele în avantaj, Voinea obligându-l pe Martin Stoev – care a debutat în campionat ca antrenor principal la Galați – să ceară timeout la 14:11 pentru ploieșteni. Iar CS Arcada a revenit, reducând din handicap, treptat, iar, apoi, o serie de trei puncte la rând a dus echipa oaspete la conducere, scor 18:17.

Tricolorul LMV a răspuns, prin Grigoraș, Zhylinskyi, pe serviciile lui Carrasco, și a preluat din nou conducerea, scor 21:19. Iar cu o apărare bună, care a salvat mingi ca și ieșite din joc, cu Skundric și Voinea, în prim-plan, Farcaș, Grigoraș și Aleksic au punctat pentru a păstra avantajul de două puncte. După aceea, Grigoraș a închis setul la 25:23 pentru ploieșteni.
În setul al treilea, ambele echipe s-au aflat la conducere. Echipa vizitatoare s-a desprins prima, scor 8:6, dar Zhylinskyi și Grigoraș au readus gazdele la o lungime în urmă. Totuși, de la 11:10, CS Arcada a dejucat schemele de atac ale ploieștenilor, desprinzându-se la 15:10.
Elevii antrenorilor Stancu și Marinescu nu au cedat, revenind încă o dată în joc, Zhylinskyi, Grigoraș, Farcaș și Carrasco punctând pentru ca Tricolorul LMV să egaleze la 18. Oaspeții au reușit, însă, să se desprindă, din nou, la trei puncte, scor 22:19, moment decisiv, practic. Chiar dacă Milivojevic și Grigoraș au readus gazdele la un singur punct în urmă, ulterior, CS Arcada și-a adjudecat actul cu scorul de 25:23.

Zhylinskyi a început în forță actul al patrulea, cu două puncte la rând (inclusiv un blocaj), iar Tricolorul LMV s-a instalat în frunte cu un avantaj de două puncte. Echipa din Galați a egalat la 3, iar câteva clipe mai târziu, CS Arcada a dat lovitura de grație gazdelor. De la scorul de 5:4 pentru ploieșteni, Tricolorul LMV a traversat o perioadă nefastă, cu multe erori și fără inspirație la fileu, iar gălățenii au punctat de nouă ori la rând, ducând scorul la un incredibil 13:5.

Diferența s-a dovedit a fi prea mare pentru a mai putea reveni pentru ploieșteni, iar CS Arcada Galați s-a impus cu scorul de 25:16, închizând meciul cu trei puncte la rând. Astfel, Tricolorul LMV a cedat prima poziție în clasament, coborând până pe locul al patrulea, fiind, însă, la doar două puncte în urma primelor clasate din acest moment, Volei Municipal Zalău, Steaua București și CS Arcada Galați.

Iar nici în sezonul acesta nu pare să scape de complexul CS Arcada, în cele cinci partide oficiale directe care s-au disputat pe teren gălăţenii câştigând în trei sau patru seturi, singura dată când ploieştenii s-au impus a fost în turul campionatului trecut, la “masa verde”, după ce echipa din Galaţi nu a avut legitimaţii de joc la sală.

Petru ploieșteni urmează o nouă confruntare de zile mari în Sala „Olimpia”, miercuri seară, de la ora 18:00, însă în Cupa României, întâlnind în manșa retur a sferturilor de finală pe campioana țării SCM U Craiova, pe care a învins-o în campionat, la Ploiești, în urmă cu o săptămână și jumătate. Dar, în Cupă, echipa ploieșteană are nevoie de o victorie în trei sau patru seturi pentru a împinge duelul în „setul de aur”, după ce a pierdut în manșa tur, în deplasare, scor 0:3.

Revenind la campionat, în celelalte partide ale etapei a VIII-a s-au înregistrat următoarele rezultate:
Steaua București – Unirea Dej
3:1 (20:25, 25:15, 29:27, 25:21)
SCM U Craiova – VCM LPS Piatra Neamț
3:0 (25:15, 25:21, 25:12)
Știința Bacău – Volei Club Banatul Caransebeș
3:0 (25:22, 25:22, 25:16)
Știința Explorări Baia Mare – CSM București
3:1 (25:16, 22:25, 26:24, 25:23)
ACS Volei Municipal Zalău – Universitatea Cluj
3:0 (25:15, 25:23, 25:18)

Articolul poate fi citit si in editia tiparita