• Un europarlamentar român a fost ales negociator-şef pentru bugetul UE

Eurodeputatul Siegfried Mureşan (PPE/PMP) a fost desemnat, ieri, raportor al Parlamentului pentru proiectul de buget al Uniunii Europene (UE) din anul 2018. Siegfried Mureşan devine astfel primul român ales ca negociator-şef al Parlamentului European pentru bugetul anual al UE, potrivit unui comunicat postat pe site-ul eurodeputatului.
Raportorul Parlamentului European (denumit şi negociator-şef) pentru bugetul anual al Uniunii Europene trasează priorităţile politice ale Parlamentului pentru bugetul european şi negociază, în numele acestuia, cu preşedinţia Consiliului UE şi cu Comisia Europeană forma finală a bugetului anual.
Procedura bugetară anuală începe cu transmiterea de către Comisia Europeană către Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene a unui proiect de buget până cel târziu la începutul lunii septembrie a anului anterior bugetului anului. Consiliul UE se pronunţă în primă fază asupra acestei propuneri, iar, apoi, Parlamentul European poate amenda această poziţie a Consiliului UE. Ca urmare, se ajunge la procedura de conciliere bugetară, în care Consiliul UE, pe de o parte, şi Parlamentul European, pe de alta, negociază forma finală a bugetului pentru anul următor, care trebuie să se facă în termen de maximum 21 de zile de la demararea procedurii de conciliere, potrivit sursei citate.
Bugetul anual al Uniunii Europene a fost, în 2016, de 155 de miliarde de euro, iar, în 2017, va fi de 158 de miliarde de euro.

  • Facebook, înaintea cărților de specialitate în privinţa informării asupra fondurilor de investiţii

Facebook se află înaintea cărților de specialitate în privința surselor de informare ale românilor din mediul urban în ceea ce privește fondurile de investiții, reiese dintr-un sondaj realizat de Erste Asset Management și prezentat, ieri, în cadrul unei dezbateri privind strategiile de dezvoltare a pieței de capital.
Conform documentului, principalele surse de informare despre fondurile de investiții sunt apropiații, consultanții financiari și internetul. 43,7% indică drept sursă de informare prietenii apropiați și colegii de încredere, 42,7% consultanții financiari și 36,6% site-urile. De asemenea, 35,1% se informează și din emisiunile TV pe temă financiară, 31,4% din materiale informative de la societățile care administrează fonduri, 24,1% ziare și reviste, 10,5% din Facebook, iar 7,4% din cărți de specialitate.
Dacă ar câștiga mâine 100.000 euro, românii din mediul urban i-ar cheltui cu afacerile, călătoriile și investițiile în imobiliare.