Ana Maxim

În cursul acestui an, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Prahova au depistat apă nepotabilă în aproape 160 de fântâni publice din 35 de localități ale județului. Verificările specialiștilor DSP au scos la iveală existența în apă, printre altele, a bacteriei E.coli, a enterococilor, dar și a nitriților și a nitraților. Reprezentanții instituției au recomandat închiderea fântânilor care au fost necorespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar și al calității apei și luarea măsurilor necesare pentru dezinfectarea lor, astfel încât să fie protejată sănătatea populației.
Consumul apei nepotabile din fântâni poate determina declanșarea a numeroase afecțiuni, de la boli diareice acute până la intoxicații cu metale grele, dacă în apă există și poluanți toxici.
În perioada 1 ianuarie – 27 octombrie 2016, au fost controlate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Prahova 182 de fântâni publice în 35 de localități rurale și urbane ale județului. În urma analizelor de laborator s-a constatat că în 158 de fântâni publice apa nu era bună pentru a fi consumată de către populație. Mai exact, 104 probe au fost necorespunzătoare din punct de vedere microbiologic, 9 au fost necorespunzătoare din punct de vedere fizico-chimic, iar 45- necorespunzătoare atât microbiologic, cât și fizico-chimic, ne-au precizat reprezentanții DSP. Specialiștii au depistat în apă, printre altele, bacterii coliforme, E.coli, enterococi, dar și amoniu, nitriți, nitrați, existând parametri necorespunzători și pentru oxidabilitate și turbiditate.
În cursul acestui an, au fost depistate fântâni publice cu apă nepotabilă în localitățile: Albești- Paleologu, Aluniș, Bălțești, Bătrâni, Bertea, Breaza, Bucov, Bușteni, Câmpina, Colceag, Drăgănești, Dumbrăvești, Filipeștii de Pădure, Filipeștii de Târg, Gherghița, Izvoarele, Lapoș, Măgurele, Măgureni, Mănești, Mizil, Olari, Păcureți, Provița de Jos, Râfov, Salcia, Sălciile, Sângeru, Șoimari, Starchiojd, Ștefești, Tătaru, Valea Călugărească, Vălenii de Munte, Vărbilău.
Instituția amintită a notificat către primării și medicii de familie neconformitățile la calitatea apei furnizate din aceste surse, pentru luarea măsurilor ce se impun și a informării populației.
Totodată, au fost comunicate măsurile preventive de protecție a sănătății populației care trebuie luate în localitățile respective: interdicție/ restricție a consumului de apă, asigurarea de surse alternative de apă potabilă, fierberea apei. De asemenea, au fost recomandate măsuri de remediere a neconformităților referitoare la starea tehnico-sanitară a fântânilor, la modul de exploatare și protecție sanitară a acestora (asanare/dezinfecție, realizarea unor amenajări, protecție sanitară).
Direcția de Sănătate Publică a recomandat închiderea fântânilor publice necorespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar și al calității apei furnizate până la remedierea neconformităților și încadrarea apei în parametrii de potabilitate. Calitatea apei din fântânile publice poate fi influențată de amenajările tehnico-constructive necorespunzătoare, de lipsa asanării și a dezinfecției corespunzătoare și periodice a fântânilor, precum și de existența unor surse poluante amplasate în imediata vecinătate a fântânilor. Persoanele care beau apă din fântâni se pot alege cu intoxicații, hepatită și chiar cu intoxicație cu metale grele. “Consumul de apă nepotabilă de către populație din aceste fântâni publice poate determina apariția unor boli infecțioase ( boli diareice acute de diverse etiologii, dizenterie baciliară, hepatita A, febră tifoidă și paratifoidă, giardioze etc.) și intoxicații cu nitriți/ nitrați (methemoglobinemie acută infantilă) sau alte boli determinate de prezența în apă a unor poluanți toxici metale grele, pesticide etc.)”, ne-au precizat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Prahova. Autoritățile locale au o serie de obligații, conform legii, pentru a asigura apa potabilă a fântânilor publice de pe raza localităților: finanțarea monitorizării calității apei furnizate prin sursele locale, conformarea la normele igienico-sanitare a fântânilor publice și la parametrii de calitate a apei furnizate din aceste surse și avertizarea populației asupra calității apei.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentDin culise
Articolul următorTraian Basescu a implinit 65 de ani