Florin Tanasescu

Întrucât mai mulți cititori – îndeosebi din județele din sudul țării, Teleorman, Giurgiu și Ialomița – au transmis pe adresa redacției două întrebări: “Cum se poate înființa o firmă de transport electoral în doi timpi și trei mișcări ?” și „Ce calități trebuie să aibă șoferul rablei?”, iată răspunsurile:
În primul rând, autobuzul, fie că are fie că n-are caroserie, musai să fie dotat cu lanțuri antiderapante și faruri de ceață, fiindcă pe 11 decembrie se preconizează polei, mâzgă și zăpadă. După aia va bate Crivățul, dar asta e o altă poveste!
Întrucât “scopul scuză mijlocul de transport”, după cum bine a zis Marian Vanghelie, autobuzele electorale pot fi împrumutate/luate din parcul auto al PreaFericitului, cu care s-a bătut țara-n lung și-n lat, de la Paște până la Lăsata Secului, în ceea ce s – a numit turism ecumenic. Lucrul ăsta îl poate aranja fără prea mare efort Liviu Dragnea.
Șoferul care îi transportă pe alegători chitiți să schimbe soarta țării trebuie să aibă toate categoriile de permis – în sensul că trebuie să fie uns cu toate alifiile. Astfel, el trebuie să cunoască la fel ca pe propriile buzunare traseele unde stă poliția la pândă dar, în mod deosebit, în ce tufișuri stau reprezentanții ONG-urilor care veghează, cică, la buna desfășurare a alegerilor parlamentare.
Conducătorul auto o cunoaște sau nu unde sunt stațiile, dar trebuie să știe și legat la ochi amplasarea secțiilor de votare. Astfel, în mod obligatoriu, el va staționa în raza urnei, dar nu mai mult de cinci minute, deci cu motorul neoprit, să poată demara în trombă în caz de eveniment neprevăzut. De asemenea, conform Codului Rutier alegătoristic, mai nou, este obligatorie respectarea indicatorului “Spre Secția de vot nr.666, tot înainte !”.
În plus, șoferul arvunit trebuie să fie un as al volanului în ceea ce privește parcarea laterală. Astfel, în condițiile de agitație, stres și suspiciune națională – toate alimentate de posturile de televiziune – el va trebui să tragă autovehiculul în buza secției de votare, astfel încât călătorii să poată coborî, vota și urca în mașină fără să piardă prea multă vreme. Fiindcă timpul înseamnă voturi.
De asemenea, un personaj de încredere al conducătorului auto – poate fi Nicușor Dan, Alina Gorghiu sau Tăriceanu – trebuie să-l anunțe pe șofer, prin trei cuvinte – “Gata la spate !” – că a urcat și cea din urmă fătucă teleormăneană cu drept de vot, care exact pe 11 decembrie împlineşte 18 ani.
În cazurile în care se schimbă opțiunile politice, iar PreaFericitul refuză să pună la dispoziție rate, microbuze, basculante sau dricuri, liderii de partid din teritoriu vor rechiziționa cu titlu temporar combine, atelaje hipo, roabe sau grape – toate dotate cu GPS, cu care să fie duși oamenii la vot.
Epilog. Dimineața zilei de 12 decembrie 2016. “Pe șoseaua Urziceni/Trece-o fată și-un șofer/ Șoferul mergea cântând/Fata tace suspinând”.
Are dosar penal pentru vot la două mâini.