Petre Apostol

Pe pârtia de la Winterberg, din Germania, la finalul săptămânii trecute, s-a dat startul noului sezon competiţional al Cupei Mondiale de Sanie, pornind practic exact de unde s-a încheiat anul precedent. În lotul naţional al României sunt prezenţi şi doi sportivi prahoveni, Raluca Strămăturaru, din Buşteni, şi Valentin Creţu, din Sinaia, amândoi formaţi la CSO Sinaia, legitimaţi, însă, în momentul de faţă, la CSAM Bucegi.

9-sp1
În concursul masculin, de două ori participant la Jocurile Olimpice de Iarnă şi medaliat cu bronz în sezonul trecut al Cupei Naţiunilor, Valentin Creţu s-a calificat la etapa de Cupă Mondială de la Winterberg după ce a sosit pe locul 11 (al optulea dintre sportivii cu drept de calificare) în competiţia preliminară a evenimentului din Germania.
Iar la întrecerea de Cupă Mondială, sportivul tricolor s-a situat pe locul 24, deşi după prima manşă era al 19-lea. Cu timpul total de 1.45,556 minute (52,639 sec. – manşa 1/52,917 sec. – manşa 2), Creţu a sosit cu o întârziere de 0,824 sec. faţă de surprinzătorul învingător, germanul Johannes Ludwig, care i-a depăşit cu peste două zecimi de secundă pe principalii favoriţi din tabăra gazdelor, Andi Langenhan (clasat pe locul 3) şi campionul mondial şi olimpic Felix Loch (sosit de-abia al patrulea), în vreme ce al doilea a fost rusul Roman Repilov (+0,189 sec.).
La feminin, Raluca Strămăturaru s-a clasat pe locul al nouălea în concursul preliminar (Cupa Naţiunilor), obţinând, astfel, calificarea la etapa de Cupă Mondială, la care a încheiat pe locul 19. Experimentata sportivă din Buşteni, clasată pe locul 17 la finalul sezonului anterior, a avut o întârziere de 2,166 secunde faţă de câştigătoare, campioana mondială şi olimpică Natalie Geisenberger, din Germania. De altfel, podiumul a fost complet german, poziţiile următoare fiind ocupate de veterana Tatjana Huefner (+0,408 sec.), respectiv Dajana Eitberger (+0,665 sec.).
În lotul României s-au mai aflat, la Winterberg, Cosmin Atodiresei şi Ştefan Musei, la dublu, care s-au situat pe ultima poziţie la etapa de Cupă Mondială, după ce a fost ultimul echipaj calificat din competiţia preliminară.
Cupa Mondială se mută, acum, pe continent american, unde, în următoarele trei săptămâni, sunt programate trei etape, la Lake Placid (Statele Unite ale Americii), Whistler (Canada), Park City (Statele Unite ale Americii).