Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei, a anunţat că a semnat ordinele privind retragerea titlurilor de doctori pentru Petre Tobă, fost ministru al Afacerilor Interne, şi Florentin Pandele, primar al oraşului Voluntari, informează Mediafax.
„Ieri (n.n. – miercuri) am semnat ordinele de retragere a titlurilor de doctor a domnilor Petre Tobă şi Florentin Pandele. Mai departe, e treaba domniilor lor ce vor face. Dacă vor contesta în instanţă decizia CNATDCU sau nu”, a declarat ieri ministrul Educaţiei.
Pe 12 octombrie, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, cu 36 de voturi „pentru” şi unul „împotrivă”, că fostul ministru Petre Tobă şi primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, au plagiat în lucrările de doctorat, propunând retragerea lucrărilor de doctorat.
Petre Tob[, fost ministru al Afacerilor Interne în Cabinetul Cioloş, este pe lista demnitarilor asupra cărora există suspiciuni că şi-ar fi plagiat lucrările de doctorat. Potrivit informaţiilor apărut în spaţiul public, acesta ar fi copiat din diverse lucrări peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei de doctorat „Poliţia Română – Forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale”. Comisia de specialitate din cadrul CNATDCU a stabilit la data de 01 septembrie că Tobă nu a plagiat, propunerea specialiştilor fiind de păstrare a titlului de doctor. Ulterior, la începutul lunii septembrie, Consiliul General al CNATDCU a respins raportul comisiei de lucru, fiind întrunită o altă comisie care a stabilit că a plagiat.