F. T.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Prahova au derulat, ieri, în zona centrală a Ploieștiului, o acțiune care a vizat combaterea comerțului ilegal cu brazi de Crăciun, precum și a neregulilor comise prin tăierea ilegală, transportul şi comercializarea materialelor lemnoase.
În acest context, au fost verificate nouă societăți comerciale și 12 producători, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale, valoarea acestora ridicându-se la 7.300 de lei.
Cu aceeași ocazie, polițiștii prahoveni au confiscat și bunuri (în special pomi de Crăciun), în valoare de 2.470 de lei.
Cu titlu exemplificativ, IPJ Prahova arată că, în urma verificărilor efectuate la administratorul unui centru comercial, au fost descoperiți mai mulți brazi, pentru care administratorul nu avea documente justificative, fiind sancționat cu amendă contravențională în valoare de 1. 000 de lei, iar pomii fiind confiscațiși predați Ocolului Silvic Ploiești.
Acțiunea de ieri a polițiștilor prahoveni se înscrie într-o operațiune demarată la nivel național și intitulată ”Pomi de Crăciun”, fiind deja înregistrate aproape trei mii de infracțiuni prevăzute de Codul Silvic, pentru care s-au aplicat amenzi care depășesc 1.500.000 de lei.
Reamintim că încălcarea legislației silvice care reglementează expedierea, transportul și comercializarea pomilor de Crăciun constituie contravenție silvică, valoarea amenzilor fiind cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei, iar măsura complementară este aceea a confiscării pomilor de Crăciun.